Ticaret Bakanlığı yetkililerinin aktardığı bilgilere göre, Bakan Bolat yarın Gürcistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.
Ziyaret sırasında, iki ülkenin Cumhurbaşkanları tarafından belirlenen 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için atılacak adımlar ele alınacak. Ayrıca, ticareti kolaylaştırma amacıyla lojistik ve gümrük işbirliğini güçlendirecek konular detaylı bir şekilde değerlendirilecek.
Bu ziyarete dair Bakan Bolat, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Kavelaşvili ve Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ile bir araya gelecek. Bunun yanı sıra, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Mariam Kvrivishvili ve Maliye Bakanı Lasha Khutsishvili ile de ikili görüşmeler planlanıyor.
Gürcistan ziyaretinin önemli bir unsuru olan Türkiye-Gürcistan İş Forumu da düzenlenecek. Bu forumda, Gürcistan’daki iş insanlarıyla bir araya gelinerek, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin durumu değerlendirilecek. İş dünyasının görüşlerinin alınması ve olası projelerin tartışılması hedefleniyor. Ayrıca, 5 milyar dolara ulaşma hedefi doğrultusunda Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması’nın menşe kurallarının gözden geçirilmesine yönelik karar, Bolat ve Kvrivishvili tarafından imzalanacak. Bu revizyon, Gürcistan ile Türkiye arasındaki STA’nın menşe kurallarını Pan-Avrupa-Akdeniz Bölgesel Konvansiyonu (PAAMK) ile uyumlu hale getirecek. Böylece, 2026 yılında yürürlüğe girecek yeni çapraz kümülasyon kuralları çerçevesinde ikili ticaretin ve bölgesel tedarik zincirlerinin kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi sağlanmış olacak.
Çalışmaların kısa sürede tamamlanması öngörülüyor
Gürcistan ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik olarak 1 Kasım 2008’de yürürlüğe giren STA çerçevesinde, taraflar arasında tüm sanayi ürünleri için uygulanan gümrük vergileri ile eş etkili vergilerin kaldırılması sağlanmıştı. Bu anlaşmanın kapsamını genişletmeye yönelik yapılan çalışmaların da en kısa sürede tamamlanması planlanıyor.
Anlaşmanın 2008’de yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacminde sürekli bir artış gözlemleniyor. 2008 yılında 1,5 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2024’te 3,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye, uzun bir süredir Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Geçtiğimiz yıl, Gürcistan’a yapılan ihracat 2,75 milyar dolar, Gürcistan’dan yapılan ithalat ise 616 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Türkiye, Gürcistan’ın ithalatında birinci, toplam ticaret hacminde de öncü bir ülke olma özelliğini taşıyor.
Gürcistan’daki Türk yatırımları 238 milyon dolara ulaşırken, Türkiye’deki Gürcü yatırımları 53 milyon dolar seviyesindedir. Üçüncü ülkeler aracılığıyla yapılan yatırımlar da dahil edildiğinde, Gürcistan’daki Türk yatırımları toplam 1,5 milyar doları buluyor. Gürcistan’da 2 bin 200’den fazla Türk ortaklı firma bulunmaktadır ve bu firmalar, Gürcistan ekonomisine ve ikili ilişkilere önemli katkılar sağlamaktadır. Müteahhitlik sektöründe Türk firmaları, Gürcistan’da bugüne kadar yaklaşık 5,6 milyar dolarlık 304 projeyi üstlenmiştir.
Bakan Bolat’ın Gürcistan ziyaretiyle, üst düzey resmi temasların yaratacağı etkiyle ticaret altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor. Gerçekleşecek iş forumu ve toplantılarla, iki ülke iş dünyası temsilcileri arasındaki iletişimin artması ve ticaret alanındaki vizyonlarının bölgesel düzeye taşınması amaçlanmaktadır.
PAAMK sistemi nedir?
PAAMK sistemi, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa Birliği (AB), EFTA ülkeleri (İsviçre, Lihtenştayn, İzlanda ve Norveç), Cezayir, Fas, Filistin, İsrail, Lübnan, Mısır, Tunus, Ürdün ve Faroe Adaları’nı kapsayan çapraz menşe kümülasyonu esasına dayanan bir serbest ticaret alanı sistemi olarak tanımlanmıştır.
Bu sistem çerçevesinde Türkiye, serbest ticaret anlaşması ağını tamamladığı AB, EFTA ülkeleri, Fas, İsrail, Mısır, Tunus ve Ürdün ile tercihli ticarette çapraz menşe kümülasyonu uygulama imkânına sahiptir.