1. Haberler
  2. Dünya
  3. Fransa, Gazzelilere Tarihi Mülteci Statüsü Verdi

Fransa, Gazzelilere Tarihi Mülteci Statüsü Verdi

featured

Fransa, iltica talebinde bulunan Gazzelilere tarihi bir karar vererek ilk kez mülteci statüsü tanıdı. Bu durum, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından tanımlanmayan Gazzelilere yönelik bir değişikliği temsil ediyor.

Ulusal İltica Hakkı Mahkemesi (CNDA), Gazze Şeridi’nden kaçarak Fransa’da iltica başvurusu yapan bir kadın ve onun küçük yaşta oğluna mülteci statüsü verdi. Bu karar, mülteci statüsüne sahip olamayan Gazzelilerin, yalnızca ikincil koruma statüsünden yararlandığı önceki durumu değiştirmesi açısından önem taşıyor.

“ZULME UĞRAMA KORKUSU DUYMAKTA HAKLILAR” CNDA, 11 Temmuz’da gerçekleştirilen duruşmada, İsrail işgali altındaki Gazze Şeridi’nden kaçan Filipinli bir kadına ve çocuğuna mülteci statüsü tanıdı. Mahkeme, bu bireylerin geri döndüklerinde zulme uğrama korkusu taşıdıklarını ve bu korkunun haklı olduğunu belirtti. Kararda, 2025 Mart’ında sona erecek ateşkese değinilerek, çatışmaların doğurduğu tehlikeler üzerinde duruldu.

Karar metninde, Gazze bölgesinde birçok sivilin, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu ölü ve yaralı sayısına, altyapının büyük zarar görmesine, zorla yerinden edilmelere ve insani yardımların engellenmesine dikkat çekildi. Bu faktörler, Gazzelilerin yaşadığı gıda güvensizliği krizinin ciddiyetini gözler önüne seriyor.

KARAR GENİŞLETİLMİŞ OTURUMDA ALINDI Filistinli kadının avukatı Me Maya Lino, kararla ilgili yaptığı açıklamada, bu kararın olağanüstü yoğunluktaki çatışmaların tüm Filistinlilerin yaşamına yönelik tehditler oluşturduğunu kabul ettiğini ifade etti. CNDA, kararını üç yerine dokuz yargıçla gerçekleştirdiği genişletilmiş bir oturumda aldı. İltica başvurusunda bulunan 47 yaşındaki kadın, Gazze Şeridi’nin kuzeyinden, İsrail saldırılarında evi yıkılan ve yaralanan oğlu ile birlikte Mısır’a geçtikten sonra Ocak 2024’te Fransa’ya ulaştı.

Fransa, Gazzelilere Tarihi Mülteci Statüsü Verdi
Yorum Yap
Bizi Takip Edin