İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP içerisinde gerçekleşen “para sayma” görüntülerine yönelik bir soruşturma başlattı. Tanık ifadeleri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve birçok kişinin iş insanlarını para vermeye zorladığını, bazılarıyla işbirliği yaparak haksız kazanç elde ettiklerini ve suçtan elde ettikleri paraları aklamak için “gizli kasa” adını verdikleri sivil kişileri kullandıklarını ortaya koydu.
Soruşturma kapsamında, HTS kayıtları, kamera görüntüleri, MASAK raporları ve 20’yi aşkın tanık ifadesinin yanı sıra İBB ve iştirak şirketleri tarafından yapılan açık hava reklam ihaleleri, hizmet alımları ve muvazaalı sözleşmelere dair mülkiye müfettişliğince hazırlanan raporlar da değerlendirildi. Bu belgeler ışığında, “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarıyla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.
– İLK OPERASYON
Soruşturma çerçevesinde, suç örgütü elebaşı olduğu iddia edilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer şüpheliler, İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun, İmamoğlu İnşaat Şirketi Genel Müdürü Tuncay Yılmaz, İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş gibi isimlerle birlikte toplam 94 şüpheli hakkında gözaltı, arama ve el koyma kararı alındı.
Başsavcılığın talimatıyla 19 Mart’ta İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi, ilk operasyonu düzenledi. Operasyonda İmamoğlu, Ongun ve Çalık dahil 87 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin ifade işlemlerine 20 Mart’ta başlandı.
Ekrem İmamoğlu, 21 Mart’ta emniyette verdiği ifadesinde birçok soruya “Bu soruyu muhatap almıyorum. Tüm isnatları şiddetle reddederim.” yanıtını verdi.
– İMAMOĞLU’NUN TUTUKLANMASI
Emniyet işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen İmamoğlu, savcılıkta yaklaşık 2,5 saat ifade verdikten sonra, “suç örgütü kurmak”, “ihaleye fesat karıştırmak” ve “rüşvet almak” suçlamalarıyla nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Savcılık, İmamoğlu ve 89 şüpheli için “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “ihaleye fesat karıştırmak”, “rüşvet almak” gibi suçlardan tutuklama talebinde bulundu. Sevk yazısında, İmamoğlu’nun liderliğindeki yapının Medya AŞ ve Kültür AŞ’deki birçok ihaleye fesat karıştırdığı ve dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunduğu belirtilmiştir.
İmamoğlu ile Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık’ın da aralarında bulunduğu 48 şüpheli tutuklanırken, 41 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklama kararı ile birlikte İmamoğlu, 23 Mart’ta İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı.
– İKİNCİ OPERASYON
Soruşturma çerçevesinde 26 Nisan’da ikinci operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan şüpheliler arasında Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz ve İBB Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu gibi isimler bulunmaktaydı. 18 kişi tutuklanırken, 34’ü adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı.
– ÜÇÜNCÜ OPERASYON
Başsavcılık, 20 Mayıs’ta 22 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkararak üçüncü operasyonu gerçekleştirdi. Gözaltına alınanlar arasında İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin de bulunuyordu. 13 şüpheli tutuklanırken, 7 şüpheli adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı.
– DÖRDÜNCÜ OPERASYON
Başsavcılık, 22 Mayıs’ta 7 şüpheli hakkında gözaltı kararı alarak bir dördüncü operasyon gerçekleştirdi. Yakalanan şüpheliler tutuklandı.
– BEŞİNCİ OPERASYON
23 Mayıs’ta gerçekleştirilen beşinci operasyonda 46 zanlı hakkında gözaltı kararı alındı. Gözaltına alınanlar arasında KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt ve İSTAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökmen Togay gibi isimler bulunmaktaydı. 25 şüpheli tutuklanırken, 21 kişi adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı.
– ALTINCI OPERASYON
31 Mayıs’ta düzenlenen altıncı operasyonda eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu ve diğer bazı şüpheliler yakalanarak tutuklandı.
– İMAMOĞLU’NUN AVUKATININ TUTUKLANMASI
Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan şüphelilerin iddiaları üzerine 19 Haziran’da tutuklandı. Ayrıca İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş’in oğlu ve yeğeni de tutuklandı.
– YEDİNCİ OPERASYON
5 Temmuz’daki son operasyonda, Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Ahmet Şahin ile şoförü tutuklandı. Avukat Onur Büyükhatipoğlu hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulandı.
– ETKİN PİŞMANLIK HÜKÜMLERİ KAPSAMINDA İFADE VEREN 39 ŞÜPHELİ TAHLİYE EDİLDİ
Soruşturma süresince 41’i tutuklu 73 şüpheli, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade vererek tahliye edildi. İfadeleriyle soruşturma aydınlatılmasına katkıda bulunan bu kişilerin listesinde İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas ve İBB İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyonu Başkanı Ertan Yıldız gibi isimler yer aldı. 39 şüpheli tahliye edildi, ancak İBB Harita Mühendisi Yakup Öner ve avukat Orçun Muhittin Yılmaz ifadelerinin yetersizliği nedeniyle serbest bırakılmadı.
Şu an halen tutuklu olan şüpheliler arasında Ekrem İmamoğlu, Murat Ongun, Tuncay Yılmaz ve diğer bazı isimler bulunmaktadır.
– ŞÜPHELİ SAYISI 312’YE YÜKSELDİ
Soruşturma süresinde şüpheli sayısı 312’ye ulaşmıştır. Bunlardan 303’ü operasyonlar sırasında yakalandı. Şu anda 97 şüpheli tutuklu bulunmakta, 206 şüpheli hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmaktadır. Ayrıca, İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun’un danışmanı olarak kendini tanıtan ve diğer bazı şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürmektedir.