1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Perseid Meteor Yağmuruna Dolunay Engeli!

Perseid Meteor Yağmuruna Dolunay Engeli!

featured

Kuzey Yarımküre’de en çok bilinen ve izlenen gök olaylarından biri olan yıllık Perseid meteor yağmuru, bu yıl da temmuz ortasında başlayarak ağustos sonunda sona erecek. Ancak bu yıl gösteriyi izlemek isteyenler için talihsiz bir gelişme söz konusu: Neredeyse dolunay aşamasına ulaşacak Ay, meteor yağmurunun görselliğini olumsuz etkileyebilir.

Perseid meteor yağmuru, 17 Temmuz Perşembe günü başlayacak ve 23 Ağustos Cumartesi gününe kadar devam edecek. En yoğun meteor geçişi ise 12-13 Ağustos gecesinde gerçekleşecek. Ancak 9 Ağustos’taki dolunay, “Mersin Balığı Ayı” olarak bilinen Ay, gökyüzünü aydınlatarak Perseidlerin en yoğun dönemini etkileyebilir.

Zirve gecesinde, Ay’ın aydınlık yüzeyi gece boyunca gökyüzünü yüzde 84 oranında dolduracak. Bu nedenle şehir ışıklarından uzaklaşmak, meteorları izlemek için yeterli olmayabilir.

Uzmanlar, her yıl büyük meteor yağmurunu zirve noktasında izlemek amacıyla ışık kirliliğinin az olduğu oldukça karanlık gökyüzü bölgelerine gitmeyi öneriyor. Ancak bu yıl Ay’ın parlaklığı, şehir ışıklarından kaçmanın avantajını gölgede bırakabilir.

ZİRVEDEN ÖNCE İZLENMELİ

Ay’ın bu durumunu dikkate alarak gökyüzü meraklıları için en iyi izleme fırsatı, Perseid meteor yağmuruna zirve gecesinden önce veya sonra yönelmek olacaktır. Zirve dışındaki tarihlerde saat başına düşen meteor sayısı daha az olsa da, 18-28 Temmuz tarihleri arasında Ay ışığının en az olduğu bir “karanlık pencere” mevcut. 18 Temmuz’daki yarım ay gece yarısı yükselirken, 24 Temmuz’da yeni ay gerçekleşecek. 28 Temmuz’a kadar gökyüzünde yalnızca zayıf bir hilal kalacak ve bu süre zarfında gökyüzü daha karanlık olacak.

Zirveden sonra da Ay, tekrar gökyüzünde daha az belirgin hale gelecek. 16 Ağustos’ta son dördün evresine geçecek ve bu sırada Perseidlerin son örnekleri kendini gösterebilir. O dönemde saatteki meteor sayısında bir düşüş olsa da, açık gecelerde birkaç parlak meteor görmek mümkün olabilir.

KAYNAĞI SWIFT-TUTTLE KUYRUKLUYILDIZI

Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı, 1862 yılında gökbilimciler Lewis Swift ve Horace Tuttle tarafından keşfedilmiştir. Son olarak 1992 yılında Dünya’nın yanından geçtiğinde, çıplak gözle görülmeyecek kadar sönüktü.

Ancak eğer tahminler doğruysa, 2126’daki bir sonraki geçiş, onu 1997 yılındaki Hale-Bopp kuyruklu yıldızı kadar parlak hale getirebilir.

Swift-Tuttle, Dünya’nın yanından defalarca geçmiş olan en büyük gök cismidir ve çekirdeği yaklaşık 26 kilometre genişliğindedir.

HANGİ YÖNE BAKMALI?

Meteor yağmurları, adını göktaşlarının geldiği yöndeki takımyıldızlarından alır. Dünya’dan gözlemlendiğinde, Perseid meteorları Kuzey Yarımküre’deki Perseus Takımyıldızı yönünden süzüldüğü izlenimi verir.

Gözlem sırasında Perseus Takımyıldızı, kuzeydoğu yönünde alçakta görülecektir.

Uzmanlar, takımyıldızını bulmanın oldukça kolay olduğunu belirtmektedir. Doğuya baktığınızda Jüpiter’in parlak bir şekilde parladığını görebilirsiniz. Perseus, Jüpiter’den saat 10 yönünde bir çizgi uzatılarak bulunabilir.

Perseid meteorlarının parlak ışıkları, takımyıldızına ait ana yıldızların hemen üzerinde görünmektedir. Bu alana dikkat etmek önemlidir. Daha uzaktaki meteorların bıraktığı iz, genellikle daha uzun bir görünüm sergilemektedir.

Perseid Meteor Yağmuruna Dolunay Engeli!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin