1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye-Gürcistan Ticaret Hacmi 3,5 Milyar Doları Aştı!

Türkiye-Gürcistan Ticaret Hacmi 3,5 Milyar Doları Aştı!

featured

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Mariam Kvrivişvili ile birlikte, Tiflis’te düzenlenen Türkiye-Gürcistan İş Forumu’nun açılışını Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliği ile gerçekleştirdi.

“Gürcistan ile karşılıklı ticaret yıllık 3,5 milyar doları aştı”

Açılışta bir konuşma yapan Bakan Bolat, Gürcistan’ın son yıllarda uyguladığı ekonomik reformlara dikkat çekerek, “Gürcistan’ın bu alandaki başarıları, Türkiye olarak bizleri de memnun etmekte ve ortak geleceğimiz adına umut vermektedir.” dedi.

Bolat, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediklerini vurgulayarak, Türkiye’nin dost ve kardeş ülkelerdeki refahın önemini belirtti.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin oldukça iyi bir seyir izlediğini ifade eden Bolat, “2008 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması ile karşılıklı ticaret hacmimiz yıllık 3,5 milyar doları geçti.” dedi.

Türkiye ve Gürcistan’ın hedefinin yıllık ticaret hacmini 5 milyar dolara ulaştırmak olduğunu ifade eden Bolat, bu yönde yoğun çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

Bolat, Türkiye’nin ekonomik büyümesine de değinerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, ekonomimiz zorlu süreçlerin üstesinden başarıyla gelmiştir. Son veriler Türkiye ekonomisinin hız kesmeden büyüdüğünü göstermektedir. 2024 yılı için öngörülen %3,2 büyüme oranıyla Türkiye, OECD ülkeleri arasında 4’üncü, AB ülkeleri arasında 5’inci ve G-20 ülkeleri arasında 6’ncı sıradadır. Gayrisafi yurtiçi hasılamız 1,3 trilyon doları aşarak, tarihin en yüksek milli gelir rakamına ulaşmıştır. Kişi başına düşen milli gelir de tarihi bir rekorla 15 bin doları geçmiştir. 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımız, 2024 itibarıyla 262 milyar dolara çıkarak Cumhuriyet tarihinde kaydedilen en yüksek ihracat rakamı olmuştur.”

Bakan Bolat, iş insanlarının Türkiye’nin ekonomik gelişmesine katkılarının önemli olduğunu ifade ederek, şu örneği verdi:

“2002 yılında 248 milyon dolar olan savunma sanayi ihracatımız, 2024 itibarıyla 6,7 milyar dolara çıkarak 26 kat artış göstermiştir. Bu süreçte sektörümüz, ürünlerini 180’den fazla ülke ve bölgeye ihraç eder hale geldi. Yıllık yeni sipariş tutarının 20 milyar doları geçmesi, Türkiye’ye duyulan güvenin ve artan talebin bir göstergesidir. Türkiye günümüzde, dünyanın en büyük savunma sanayi şirketleri listesinde beş firmasıyla üst sıralarda yer almaktadır.”

Türk iş insanlarının Gürcistan’daki faaliyeti hakkında da bilgi veren Bolat, “Gürcistan’da müteahhitlerimiz, toplamda 5,6 milyar dolar değerinde 304 projeye imza atmıştır.” ifadelerine yer verdi.

Bolat, Gürcistan’ın Trans-Hazar rotasında stratejik bir geçiş noktası olduğunu ve Türkiye ile Avrupa ile Orta Asya arasında önemli bir köprü işlevi üstlendiğini dile getirdi.

2022 yılında imzalanan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu Veri Değişimi Anlaşması’nın demir yolu veri değişimi ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılması konularında sağlanan işbirliğini artırarak Orta Koridor’un performansını doğrudan etkilediğinden bahseden Bolat, “Orta Koridor’un sürdürülebilirliği için Türkiye-Gürcistan iş birliği büyük bir öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.

“Türkiye, Gürcistan’ın stratejik ortağı”

Gürcü Bakan Kvirivişvili de forumda yaklaşık 80 Türk ve 160’a yakın Gürcü firmasının bulunduğunu belirtti.

Kvirivişvili, Türkiye’nin Gürcistan’ın stratejik ortağı olduğunu ifade ederek, “Gürcistan ile Türkiye yalnızca komşu değil, aynı zamanda etkin şekilde işbirliği yapan iki ortak ülkedir.” dedi.

Bakan Kvirivişvili, iki ülke arasındaki güçlü ticaret ve ekonomik ilişkileri hatırlatarak, “Bu iş forumu, iki ülke arasında yakın işbirliğinin somut bir örneğidir.” diye ekledi.

Gürcistan’ın yabancı yatırımları çekmek için aktif adımlar attığını belirten Kvirivişvili, 2021-2024 yılları arasında Gürcistan ekonomisinin yıllık ortalama %9,7 büyüdüğünü bildirdi.

DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye ile Gürcistan arasındaki siyasi ilişkilerin son derece iyi durumda olduğunu belirterek, “Herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Ekonomik ilişkilerimizden de memnunuz ve daha ileriye taşımak için buradayız.” ifadelerini kullandı.

Forumun açılışında Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay, bakan yardımcıları, Türk ve Gürcü iş insanları da yer aldı. Açılışın ardından Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komisyon Kararı imza töreni gerçekleştirildi.

Bolat ve Kvrivişvili, imza töreninde ilgili belgeyi imzaladı. Bakan Bolat’ın Gürcistan’daki ziyaretleri ise devam ediyor.

Türkiye-Gürcistan Ticaret Hacmi 3,5 Milyar Doları Aştı!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin