Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 9 Temmuz itibarıyla Çin’in Çongçing ve Çengdu şehirlerinden düzenli olarak yük trenlerinin Türkiye’ye yöneldiğini duyurdu.
Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bu trenlerin Orta Koridor üzerindeki taşımacılıkta yeni bir sürecin başlamasını sağladığını dile getirdi.
Daha önce bir dizi deneme seferinin ardından, Çin’den düzenli olarak yük treni seferlerinin hayata geçirildiğini ifade eden Uraloğlu, şunları ekledi:
“Trenler, Türkiye’nin Orta Koridor’daki lojistik vizyonunun en somut göstergesidir. Trenler, Çin’de yaklaşık 3 bin 500 kilometre yol alacak ve sonrasında Orta Asya, Hazar geçişi ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak. Bu trenler her biri 2 bin ton yük taşıma kapasitesine sahiptir ve her iki tren de Kazakistan sınırını aştı.”
Uraloğlu, Pasifik Eurasia ile Çin Devlet Demiryolları arasında yapılan Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu çerçevesindeki anlaşmaların, Türkiye’nin Avrupa-Asya lojistik zincirinin merkezine yerleşmesine katkıda bulunduğunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma ve iletişim altyapısına son 23 yılda yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım yapıldığını da sözlerine ekleyerek, “2002 yılında 11 bin kilometre olan demir yolu uzunluğuna eklediğimiz 2 bin 251 kilometre yüksek hızlı ve hızlı tren hattı ile toplamda yaklaşık 3 bin kilometre ilave ettik. Demir yolu ağımızı 13 bin 919 kilometreye ulaştırdık. Orta Koridor’un işleyişini destekleyen ulusal demir yolu ağımız, bu trenlerin Avrupa’ya ulaşmasını kesintisiz şekilde sağlayacak.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
– “KÜRESEL ULAŞTIRMA KORİDORLARI FORUMU, İŞBİRLİĞİNİN İVME KAZANMASINDA KRİTİK ROL OYNADI”
Uraloğlu, Türkiye ile Çin arasındaki taşımaların, çeşitli görüşmeler, ortak fizibilite çalışmaları ve altyapı ziyaretleri ile ilerleme kaydettiğine dikkat çekti.
Pekin’de mayıs ayında yapılan görüşmeler ve İstanbul’da gerçekleştirilen Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nun, iki ülke arasındaki iş birliğinin hız kazanmasında önemli bir role sahip olduğunu anlatan Uraloğlu, şöyle devam etti:
“Yılda 1000 tren hedefiyle, Avrupa ve Çin arasındaki kesintisiz lojistik akışının sağlanması için Türkiye merkez alınmaktadır. Bu süreç, yalnızca lojistik alanında değil, ülkemizin jeostratejik güven adası rolünü de pekiştiren bir adımdır. Hem bölgesel hem de küresel ticarette alternatif güzergahlar sunarak kriz anlarında bile tedarik zincirimizi güçlendiriyoruz. Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemiz açısından taşımacılık, enerji ve dijital bağlantılar bakımından son dönemin en önemli lojistik ağı olan Orta Koridor, Çin’in yanı sıra, güzergah üzerindeki Asya ve Avrupa ülkeleriyle yapacağımız işbirlikleriyle daha da gelişecektir.”