1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜRKSAT 2024 Raporu: Satışlar ve Siber Güvenlik

TÜRKSAT 2024 Raporu: Satışlar ve Siber Güvenlik

featured

TÜRKSAT AŞ’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu’na göre, şirketin satış maliyeti 15 milyar lira biçiminde gerçekleşti. Brüt kar ise 1,5 milyar liraya ulaştı.

Şirket, faiz, amortisman ve vergi öncesi karını (FAVÖK) 3 milyar 722 milyon liraya çıkararak FAVÖK marjını yüzde 22 olarak belirledi. Bu gösterge, şirketin borçluluk düzeyinin yanı sıra operasyonel karlılığını değerlendirmek için kritik bir finansal ölçüt olmaktadır.

TÜRKSAT, her yıl gerçekleştirdiği yatırımlarla, özellikle uydu ve kablo haberleşme altyapısını geliştirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl net satışlarını 16 milyar 649 milyon liraya yükseltmeyi başardı.

Bu dönemde, Kablo TV abone sayısında bir düşüş gözlemlenirken, kablonet aboneliklerine olan talepte artış görüldü. 2023’te yaklaşık 1 milyon 358 bin Kablo TV abonesi bulunurken, 2024’te bu sayı 1 milyon 309 bine geriledi. Öte yandan, kablonet abone sayısı 1 milyon 334 binden 1 milyon 412 bine çıktı.

E-DEVLET’TE GEÇEN YIL 11,5 MİLYAR HİZMET KULLANILDI

Kuruluş tarihinden itibaren hızla artan e-Devlet hizmetlerine olan ilgi, 2024’te de devam etti. Geçen yıl sonunda, e-Devlet Kapısı üzerinden 1079 kuruma ait 8 bin 312 adet elektronik hizmet, yaklaşık 66,6 milyon vatandaşın erişimine açıldı. 2023 yıl sonu verileriyle kıyaslandığında, e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısı yaklaşık yüzde 4, sunulan hizmet sayısı yüzde 7 ve entegre edilen kurum sayısı da yüzde 5 oranında artış gösterdi.

Yapılan iyileştirmeler ve sunulan yeni hizmetler sayesinde, e-Devlet Kapısı’nın kullanımında önemli bir artış yaşandı. 2023’te yaklaşık 10,1 milyar hizmet kullanılırken, 2024 yılında bu rakam 11,5 milyar hizmet kullanımına ulaşmıştır.

Ayrıca, Belgenet ürününü kullanan kurum sayısı 109’a, kullanıcı sayısı ise yaklaşık 1 milyon 37 bine yükselmiştir.

SİBER GÜVENLİK FAALİYETLERİ

TÜRKSAT, e-Devlet Kapısı başta olmak üzere yönetimi altında bulunan kritik altyapıların siber güvenliğini en üst düzeyde sağlamakta. Kamunun güvenli dijitalleşmesi için siber güvenlik hizmetleri sunan şirket, bilgi güvenliği ve iş sürekliliğini korumak amacıyla risklerin belirlenmesi ve yönetilmesi süreçlerini sürekli olarak güncellemektedir. 2024’te revize edilen Risk Yönetim Politikası, TÜRKSAT’ın tüm varlıklarının izleme ve değerlendirmeye alınmasını öngörmektedir.

TÜRKSAT, yönetim sistemleri süreçlerini izlemek için bir Yönetişim Komitesi kurdu. Bu komite, politikaların oluşturulması ve güncel tutulmasının yanı sıra, risk değerlendirmeleri kontrol etmekle ve düzeltici faaliyetleri takip etmekle sorumlu. 2024 yılı içerisinde kamu kurumları ve yükseköğretim kurumlarına, Yönetilen Güvenlik Hizmetleri (MSS) kapsamında siber güvenlik hizmetleri verilmeye başlandı.

Siber güvenlik altyapı projeleriyle sınır güvenliği, ağ güvenliği gibi ihtiyaçlar karşılanmakta. 2024 yılı boyunca gerçekleştirilen projelerde, Karayolları Genel Müdürlüğü, Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi, Tarım ve Orman ve Sağlık Bakanlıkları’nın bilişim altyapısı güçlendirildi. Kullanılan siber güvenlik test ve simülasyon hizmetleri ile Dijital Dönüşüm Ofisi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı gibi önemli kurumlara da destek sağlandı.

TÜRKSAT 2024 Raporu: Satışlar ve Siber Güvenlik
Yorum Yap
Bizi Takip Edin