Danimarkalı bilim adamları, 24 milyon yıllık bir gergedan fosilinden protein elde edildiğini açıkladı.
Kanada’nın Arktik bölgesinde keşfedilen bu 24 milyon yıllık fosilleşmiş gergedan dişinden, kadim proteinler çıkarılması, tarih öncesi yaşamın izlerini sürme konusunda önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor.
Kopenhag Üniversitesi’ne bağlı Globe Enstitüsü’nden Dr. Ryan Sinclair Paterson liderliğindeki araştırmada, diş minesi içerisinde hapsolmuş ve korunmuş olan protein dizileri incelendi. Bu dizilerin, tespit edilmiş en eski detaylı protein dizisi olduğu ve bilinen en eski DNA’dan 10 kat daha eski olduğu belirtildi.
“Paleoproteomik” olarak adlandırılan bu bilim dalı, DNA’dan daha dayanıklı olan proteinleri inceleyerek evrimsel geçmişi, beslenme alışkanlıklarını ve bazen de cinsiyeti anlamamıza yardımcı oluyor.
“BELKİ BİR GÜN DİNAZORLARA DA ULAŞABİLİRİZ”
Gergedan dişinde bulunan yedi farklı proteinin dizilimi çözümlenmiş durumda. Elde edilen veriler, bu antik türün 41 ila 25 milyon yıl önce mevcut gergedanların atalarından ayrıldığını göstermektedir. Paterson, “Buzul çağındaki yünlü gergedanlar veya dev boynuzlu Sibirya tek boynuzlusu gibi ilginç türlerle karşılaştırarak, bu gizemli gergedanı evrimsel ağaçta yerine oturtmaya çalıştık” dedi. ABD’nin Chicago kentindeki Field Doğa Tarihi Müzesi’nden Dr. Evan Saitta ise tropikal bölgelerde korunan proteinlerin ‘şoke edici’ olduğunu vurgularken, bu bulguların farklı örneklerle tekrarlanması gerektiğini söyledi.