Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, perakende satışta bulunan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri, tarife ile fiyat listeleri 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği çerçevesinde düzenlenmiştir.
Bakanlık açıklamasında, “Yönetmeliğin temel amacı, perakende satışta bulunan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanımı ile indirimli satışlara yönelik usul ve esasları belirlemektir. Bu düzenleme, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve doğru bir biçimde bilgilendirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır” ifadelerine yer verildi.
Masalarda menü ve fiyat listeleri karekod ile de sunulabilecek
Tüketici mağduriyetlerindeki artış ve sektör ihtiyaçları doğrultusunda Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde değişiklik yapılması gerekliliği vurgulandı. Yapılan açıklamada, “Göreve açılan Yönetmelik taslağında, satıcılar tarafından tüketici önünde tartılarak satılan ürünlerin ambalaj ağırlıklarına dair daranın alınmasının zorunlu hale gelecektir. Ahilik geleneği olan ‘Ölçü ve Tartıda Doğruluk’ ilkesine istinaden, tüketici talep ettiğinde tartılarak satışa sunulan ürünlerin tartımı sırasında daranın alınması yönünde düzenlemeler yapılacaktır. Bu sayede, tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin net miktarları üzerinden ödeme yapmaları sağlanarak ekonomik çıkarları korunacaktır” denildi.
Yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerde masalarda menü ve fiyat listeleri, karekod ile tüketicilere sunulabilecek. Lokanta, restoran, kafe ve pastaneler gibi işletmelerde, 1 Ocak 2024 itibarıyla kapı önünde ve masa üstlerinde fiziksel menü listesi ve fiyat listesinin yanı sıra, karekod uygulaması ile de bilgilendirme yapılması sağlanacak. Bu durum, hem tüketiciler hem de işletmeler için önemli bir kolaylık oluşturacaktır.
Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak, yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelere ait fiyat listeleri, Bakanlık tarafından belirlenen sisteme aktarılabilecektir. Bu uygulama, lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmet fiyatlarının tüketiciler tarafından kolaylıkla karşılaştırılabilmesi amacıyla, fiyat listelerinin internet ortamında yayınlanmasını sağlamak üzere bir sistemin kurulmasını hedeflemektedir.
Tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi ön planda
Kitap, dergi gibi ürünlerde satıcılara fiyat etiketinin yanı sıra, elektronik cihaz kullanma imkânı sunulmaktadır. Kitap, dergi ve gazete satan işletmeler için fiyat etiketi yanında “fiyat gör” gibi elektronik araçların kullanılması teşvik edilerek, sektörün teknolojik gelişmelere adaptasyonu sağlanırken, tüketicilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.
Üretici ve tüketici odaklı bir yaklaşım sergileyen Ticaret Bakanlığı, bilgilendirme ve uygulama hedefi doğrultusunda yeni düzenlemeler üzerinde çalışmaya devam etmektedir. Fiyat Etiketi Yönetmeliği ile ilgili olarak, ilgili kuruluşların görüşleri alındıktan sonra gerekli değerlendirmeler hızla yapılacak ve düzenleme resmi onaya sunulacaktır.