İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), mart-mayıs dönemi iş gücü piyasası verilerini yayınladı.
Verilere göre, bu dönemde ülkede işsizlik oranı yüzde 4,7 olarak kaydedildi ve bu değer, beklenen yüzde 4,6 seviyesinin üzerindeydi.
Çeyreklik bazda işsizlik oranı yüzde 0,2 artış gösterirken, bu oran Nisan-Haziran 2021 döneminden bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.
– İşsizlik oranın artışı sürecek
Deutsche Bank’ın İngiltere Başekonomisti Sanjay Raja, mevcut verileri değerlendirerek, bordrolu istihdam ve açık iş pozisyonlarında yaşanan azalmaların iş gücü piyasasında bir soğuma süreci başlattığını ifade etti. Raja, “İş gücü talebi zayıf, işe alım planları ise neredeyse tamamen durmuş durumda.” dedi.
Bu durumun işsizliğin artışına sebep olacağını dile getiren Raja, bu artışın ani ve keskin bir şekilde olmayıp, daha yavaş ve kademeli bir şekilde gerçekleşeceğini öngördü. Enflasyondaki yukarı yönlü dalgalanmalara rağmen, iş gücü piyasasındaki gevşemenin İngiltere Merkez Bankası’na sıkı para politikasını kademeli olarak gevşetme konusunda bir zemin hazırlayacağını belirtti. Şu an için ‘kademeli ve temkinli’ bir yaklaşım sergilemenin uygun olacağını düşündüklerini vurguladı; faiz indirimlerinin hızlandırılması için gereken koşulların henüz oluşmadığını ekledi.
İş dünyasının toplumsal refaha katkısını artırmayı hedefleyen Londra merkezli Jobs Foundation Başkanı Matthew Elliott ise, İngiltere’de bordrolu istihdamda salgın döneminden beri yaşanan en sert düşüşün kaydedildiğini ifade etti. Elliott, “Bugünkü veriler, İngiltere’nin artık ciddi bir istihdam resesyonu yaşadığını teyit ediyor.” dedi.
Elliott, bu bağlamda, sonbahar bütçesinde hükümetin büyümeyi ve istihdamı artırmaya yönelik bir plan sunması gerektiğinin altını çizdi.