Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda, enerji ve maden sektörlerindeki düzenlemeleri kapsayan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un imzasını taşıyan bir tezkere okundu.
Tezkere metninde, İsrail’in hukuk tanımaz tutumunun bugün Suriye’de yeniden sergilendiği vurgulandı.
İşgal altındaki Filistin topraklarındaki soykırımların yanı sıra, Lübnan ve İran’a yönelik saldırıların ardından, bugün Suriye’nin başkenti Şam’ın hedef alınması, İsrail yönetiminin bölgedeki barışı tehdit eden bir çatışma stratejisi izlediğini net bir şekilde ortaya koyuyor denildi.
Tezkere içeriğinde, “Uluslararası toplumun ortak taahhüdü olan Birleşmiş Milletler Şartı ve uluslararası hukukun kurallarını ihlal eden İsrail, Suriye’nin toprak bütünlüğünü açıkça ihlal etmekte ve aynı zamanda Filistin halkına yönelik soykırımı gizlemek amacıyla yeni saldırılara girişmektedir. İsrail’in bu eylemleri, Suriye’yi ve bölgeyi istikrarsızlaştırma arzusunu gözler önüne sermektedir” ifadeleri yer aldı.
“HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Tezkere, bu tür saldırılara karşı insanlar ve uluslararası camia tarafından yeterince güçlü bir tepki verilmediği takdirde, hem bölgede hem de dünyada barış, güvenlik ve istikrar ortamının olumsuz etkileneceği konusunda uyarıyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, İsrail’in özellikle başkent Şam’a yönelik saldırılarını en sert biçimde kınadıklarını belirtirken, Suriye halkıyla dayanışma içinde olduklarının altı çizildi. Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine destek verdiklerini, dost ve kardeş Suriye halkına yönelik her türlü tehdit ve eyleme karşı duracaklarını ifade ettiler. Ayrıca, Suriye’deki barış ve istikrarın bölge barışını destekleyeceği, aksi durumların ise Netanyahu ve ekibi için avantaj sağlayacağı vurgulandı.
Meclis, ulusal huzur, güven ve barış ortamını sağlamak için her türlü çabayı göstermeye devam edeceklerini dile getirerek, İsrail’in bölgesel krizleri derinleştiren eylemlerine karşı uluslararası toplumu etkili ve kararlı önlemler almaya davet etti.
TBMM Genel Kurulu’nda, AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve Yeni Yol Partisi milletvekilleri tezkereye destek verirken, DEM Parti çekimser kalmayı tercih etti.