DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi, Libya Ulusal Madencilik Şirketi, Libya Sergiler ve Konferanslar Otoritesi ve Emaar Libya Holding arasında, ikili ticaret hacminin artırılması ve enerji, maden ile altyapı alanlarında işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik iyi niyet anlaşması için İstanbul’da bir imza töreni gerçekleştirildi.
İmzalar, DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil ile Emaar Libya Holding Üst Yöneticisi (CEO) Fouad Al-Awwam tarafından atıldı.
Karanfil, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Libya ile olan ilişkilerinin derin bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı ve ülkedeki mevcut gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini belirtti.
Anlaşmanın, 30 şirketi bünyesinde barındıran ve özellikle sanayi alanında faaliyet gösteren Emaar Holding ile yapıldığını kaydeden Karanfil, “Libya’nın doğu ve güney bölgelerinde yatırım yapan ve iş fırsatları sunan bir kuruluş. Türk iş insanları olarak Libya’nın tamamıyla işbirliği içinde olsak da son yıllarda doğu bölgesiyle ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla Emaar Holding ile yapacağımız işbirliği önemli avantajlar sağlayacaktır.” dedi.
“Ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarma hedefindeyiz”
İmza töreninin ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Karanfil, 2014 sonrası Libya’daki istikrarsızlıkların ihracatı 2,5 milyar dolara düşürdüğünü, bu seviyenin yaklaşık son 10 yıldır korunduğunu ve toplam ticaret hacminin de yaklaşık 4 milyar dolar civarında seyrettiğini aktardı.
Karanfil, bu yeni anlaşmayla Libya’nın doğusuyla işbirliğini geliştirmeyi amaçladıklarını belirti ve “Ticaret hacmini daha da artırma hedefindeyiz.” ifadesini kullandı.
Libya’nın güneyindeki yeni keşfedilen maden yataklarına da dikkat çeken Karanfil, “Aynı zamanda, kendilerinden güneydeki madenlerin haritalarını ve yatırım için öncelikli işbirliği alanlarını paylaşmalarını talep ettik. Türk madenciliğini Libya’nın doğusuyla buluşturmak için B2B görüşmeler ayarlamayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Karanfil, Libya’nın güneyinin önemli maden rezervlerine sahip olduğunu ifade ederken, şu bilgileri paylaştı: “Libya Madencilik Grubu’na kayıtlı yalnızca 6 Türk firması var. Bu sayıyı artırmayı ve özellikle enerji alanında Libya ile çalışmayı arzuluyoruz. Libya, Afrika’ya açılan bir kapı niteliğinde.” dedi.
Libya’nın düşük nüfusuna karşın çevresindeki yaklaşık 300 milyonluk tüketim pazarına sahip olduğuna değinen Karanfil, Afrika’nın ulaşım ve lojistik açısından zorluklarla dolu olduğunu belirtti. Ancak Libya üzerinden sağlanan lojistik sürelerinin kısalmasını ve maliyetlerin düşmesini öncelikli avantajlar olarak gösterdi. Hedefledikleri ticaret hacminin 15 milyar dolara ulaşmak olduğunu ifade etti.
Karanfil, Türkiye’nin 25 yıllık kalkınma tecrübesinin dünya genelinde örnek teşkil ettiğine dikkat çekerek, “Libyalı kardeşlerimiz Türkiye’yi kendilerinin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor. Biz de bu tecrübemizi onlarla paylaşmak üzere kapılarımızı açık tuttuk.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Emaar Libya Holding CEO’su Al-Awwam da, “Türkiye, ekonomi ve enerji alanında oldukça güçlü bir ülke. Emaar Holding olarak, Türkiye ile bu sektörlerde anlaşmalar imzalayacağız. Türk pazarının Libya’ya taşınması ve Türk ürünleri için sürekli bir pazar oluşturma konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.