İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Göç İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Mobil Göç Aracı Hizmete Alım Töreni”nde, 105 yeni aracın faaliyete geçtiğini duyurdu.
Göç konusunun global ölçekte bir sorun haline geldiğine vurgu yapan Yerlikaya, Türkiye’nin göç yönetiminde hem insani hem de akılcı bir yaklaşımı benimseyen bir “model ülke” olduğunu ifade etti.
“Dünyada eşi benzeri olmayan uygulama”
Yerlikaya, mobil göç noktası araçlarının Türkiye’nin düzensiz göçle nasıl etkin ve vicdani bir yöntemle başa çıktığını göstermek açısından örnek teşkil eden bir uygulama olduğunu belirtti.
Uygulamanın ilk etapta 19 Temmuz 2023’te İstanbul’da başlatıldığını ve 81 ilde toplam 270 araçla sürdüğünü aktaran Yerlikaya, bu yeni 105 aracın hizmete girmesiyle birlikte toplam sayıların 375’e yükseleceğini duyurdu. Mobil göç noktası araçları aracılığıyla şimdiye kadar 4 milyon 572 bin 712 kişinin sorgulandığını kaydetti.
Sorgulanan kişiler arasında 213 bin 848’inin düzensiz göçmen olarak belirlendiğini ifade eden Bakan, uygulamanın ilk üç ayında araçlarda 49 bin 999 kişi sorgulandığını ve bunlardan 37 bin 289’unun düzensiz göçmen olarak tespit edildiğini aktardı. Yani, bu süreçte tespit edilen düzensiz göçmen oranı yüzde 74,5 oldu. Son bir ay içinde mobil göç noktası araçları ile 319 bin 479 kişinin sorgulandığını ve tespit edilen düzensiz göçmen sayısının 5 bin 667 olarak kaydedildiğini sözlerine ekledi. Bu süreçteki oran ise yüzde 1,8 olarak belirlendi.
Yerlikaya, bu araçların düzensiz göçle mücadelede sahada daha görünür ve etkili sonuçlar elde edilmesini sağladığını belirterek, gerekli yerlerde aktif denetimlerin yapıldığını bildirdi.
Bakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Düzensiz göçle mücadelemiz tavizsiz sürecek” sözlerini hatırlatarak, düzensiz göçle asla taviz vermeyeceklerini vurguladı.
“Tüm dünyaya model”
Törende söz alan Göç İdaresi Başkanı Hüseyin Kök, Göç İdaresi Başkanlığı’nın 12 yıl önce kurulduğunu anımsatarak, “Kurumumuz genç olmasına rağmen, arkasında yüzlerce yıllık bir devlet geleneği bulunmaktadır. Ecdadımızın dil, din ve etnik köken ayrımı gözetmeksizin mazlumlara sunduğu kucaklayıcılığı, bizlere miras kalan medeniyet değerlerimizdir.” dedi.
Göç yönetiminde her alanda bütüncül bir yaklaşım benimsediklerini belirten Kök, Türkiye’nin liderliğinde gerçekleştirilen düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı ile mücadelenin önemli bir unsuru haline gelen mobil göç noktası araçlarının, personel ve kolluk kuvvetleriyle etkin denetimler gerçekleştirme imkanı sunduğunu dile getirdi.
Kök, mobil göç noktası araçlarının dünya göç yönetimi uygulamaları için Türkiye’nin önemli bir katkısı olarak tescil edilmek üzere patenti alınma aşamasına geldiğini de sözlerine ekledi.
Tören, konuşmaların ve dua edilmesinin ardından, 105 yeni mobil göç aracının Göç İdaresi Başkanlığı’ndan yola çıkmasıyla son buldu.