Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya enerji sektörünü, petrol taşıma işini yürüten gölge filosunu ve bankalarını hedef alan yeni 18’inci yaptırım paketini onayladı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, üye ülkelerin Rusya’ya karşı 18’inci yaptırım paketini kabul ettiğini duyurdu. Kallas, Rusya’ya yönelik baskının artırılması konusundaki kararlılıklarından bahsederek, “AB, Rusya’ya karşı bugüne kadarki en güçlü yaptırım paketlerinden birisini onayladı” şeklinde ifadeler kullandı.
“GÖLGE FİLO”DAKİ 105 GEMİ LİSTEDE Kallas, Kremlin’in askeri bütçesini kısıtlayacak önlemler üzerinde durarak, Rus gölge filosundaki 105 geminin yaptırımlar listesine alındığını bildirdi. Aynı zamanda Rus bankalarının finansman erişiminin de kısıtlandığına dikkat çekti. Kallas, “Kuzey Akım boru hatları yasaklanacak. Rus petrolü için tavan fiyatı daha da düşürülecek” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca, Rusya’nın askeri sanayisine yönelik uygulanacak baskıların artacağına ve insansız hava araçlarında kullanılan teknolojilerin ihracatına yönelik denetimlerin güçlendirileceğine de değindi.
“YENİ DİNAMİK TAVAN FİYAT GETİRDİK” AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Rusya’ya karşı 18’inci yaptırım paketimiz üzerindeki anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum” ifadelerini kullandı. Von der Leyen, yaptırımların Rus banka, enerji ve askeri-endüstriyel sektörleri hedef aldığını belirterek, Rus petrolüne yeni dinamik bir tavan fiyat uygulandığını açıkladı. Yeni yaptırımlar uyarınca, 22 Rus bankası ve Rusya Yatırım Fonu ile ilgili işlemler yasaklanacak. Kullanım dışı olan ancak gelecekte faaliyete geçmesi planlanan Kuzey Akım boru hatlarının doğrudan veya dolaylı kullanımı da yasak olacak. AB’nin Rus ham petrolüne yönelik 60 dolarlık varil başına tavan fiyatında değişiklik yapılacak. Petrol tavan fiyatı ortalama piyasa fiyatından yüzde 15 daha düşük kalacak şekilde dinamik bir mekanizmayla belirlenecek ve yeni fiyat varil başına 47,6 dolara indirilecek.
SLOVAKYA VETO EDİYORDU Söz konusu yaptırım paketi, AB içinde oy birliği gerektirdiği için Slovakya tarafından veto edilmişti. Slovakya, AB Komisyonu tarafından önerilen 2027 yılında Rus fosil yakıtlarının tamamen yasaklanması planının olası etkilerine yönelik bazı güvenceler istemekteydi. Daha önce, Rusya’ya karşı 17 yaptırım paketi daha yürürlüğe girmişti. Bu yaptırımlar kapsamında, ticaret, finans, enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım ve lüks ürünler gibi alanlarda geniş çapta kısıtlamalar uygulanıyor. Ayrıca, belirli Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması ve bazı yayın kuruluşlarının faaliyetlerinin askıya alınması gibi önlemler de yer alıyor. AB’nin yaptırım listesindeki kişi ve kuruluş sayısı ise 2 bini aşmakta.
RUS PETROLÜNE YAPTIRIMLAR G7 ve AB ülkelerinin Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrol için uyguladığı ithalat yasağı ve varil başına 60 dolarlık tavan fiyat kararı, 5 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe girmişti. Bu kapsamda, Rus petrolünün belirlenen fiyatın üzerinde bir seviyede satılması durumunda G7 ve AB ülkelerindeki şirketler, bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi hizmetleri sağlamaktan mahkum kalıyor. Hizmetlerin sağlanabilmesi için Rus petrolünün tavan fiyatın altında işlem görmesi şart.