1. Haberler
  2. Gündem
  3. FETÖ’nün Finansmanı: HAKMAR Davası Derinleşiyor

FETÖ’nün Finansmanı: HAKMAR Davası Derinleşiyor

featured

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün güncel finans yapılanmasına yönelik yürütülen bir soruşturma çerçevesinde hakime sevk edilen şüphelilerle ilgili işlemlerine devam ediyor.

Savcılığın tutuklama talebiyle sevk ettiği, FETÖ’nün finansörü Zeki Doruk’un sahibi olduğu HAKMAR ve TATBAK zincir marketlerinin de yer aldığı 22 zanlı hakkında, 2016 yılında ihbarcılardan alınan ifadelerin detaylarına yer verildi.

İfadelerde, HAKMAR şirketler grubunun hakim ortağı Zeki Doruk ile diğer ortaklar ya da çalışanların örgüt üyesi oldukları belirtildi. Ayrıca, Doruk’un ortağı olduğu şirketler aracılığıyla örgüte para aktarımına dair iddiaların olması nedeniyle soruşturmanın daha da derinleştirildiği kaydedildi.

Soruşturma kapsamında etkin pişmanlık hükümleri doğrultusunda yapılan 44 ihbarın yanı sıra, gözaltına alınan şüphelilerin ortak oldukları şirketler üzerinden örgüte para aktarımı olduğuna dair delillerin de bulunduğu ifade edildi. Yazıda, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) tarafından 2021’de hazırlanan mali analiz raporu ve diğer belgeler doğrultusunda 16 şüpheli için 24 Mart 2023’te gözaltı kararı verildiği bildirildi.

Gözaltı kararının ardından bazı şüphelilerin tutuklandığı, diğerleri hakkında adli kontrol kararı uygulandığı belirtilirken, şüphelilere ait çok sayıda örgütsel dokümanın ele geçirildiği aktarıldı. Bu süreçte bazı şüpheliler hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan iddianamelerin düzenlendiği ifade edildi.

Doruk’un ortağının oğlu ihbarcı oldu

Yazıda, şirketler hakkındaki soruşturmanın devam ettiği sırada, HAKMAR şirketler grubunda %10 civarında ortağı bulunan İ.A’nın oğlu T.A’nın savcılığa ifade vermek için başvuruda bulunduğu kaydedildi. T.A., ihbarcı olarak verdiği ifadede Zeki Doruk’un çevresinde FETÖ’nün güncel yapılanması çerçevesinde örgütsel faaliyetler yürüttüğünü, kuryeler aracılığıyla şirketlerden elde edilen paraların örgüte aktarıldığını iddia etti.

2023 yılında yürütülen bu soruşturmanın T.A’nın ihbarı sonrası birleştirildiği bilgisi verilirken, MİT’in hazırladığı raporun da sevk yazısında yer aldığı vurgulandı.

Şüphelilerin FETÖ/PDY’nin güncel yapılanması içinde özellikle finansal faaliyetlerde bulundukları, şirket ve mal varlıkları aracılığıyla haklarında mahkumiyet kararları bulunan ya da henüz deşifre olmamış örgüt mensuplarını finanse ettikleri belirtildi. Bu faaliyetlerin HAKMAR, TATBAK ve diğer şirketler üzerinden gerçekleştirildiği kaydedildi.

Şüphelilerin üzerine atılı suçlamalar MİT ve emniyetin raporlarıyla delillendirildi

Yazıda, bu finansmanların genelde elden teslim şekliyle yapıldığı ve MİT ile emniyetin hazırladığı raporlarla delillendirildiği ifade edildi. Ayrıca, Doruk’a ait şirket kasalarında yapılan aramalarda, kendi el yazısıyla yazılmış bir vasiyetnamenin bulunduğu; bu vasiyetnamede Doruk’un, HAKMAR ve diğer şirketlerin faaliyetleri sürerken zekatlarının örgüt olarak bilinen “hizmet hareketi”ne verilmesini istemesi dikkat çekti.

“Örgüt mensuplarının fonlandığı” beyanı

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak serbest bırakılan Dilara Ürküt ve Mehmet Uysal’ın ifadelerinde, şüphelilerin örgüt mensuplarını fonladıkları yönünde beyanlarda bulunduğu belirtildi. İ.A. ile oğlu T.A’nın tanıklık beyanlarının da göz önüne alındığında, şüphelilerin eylemlerinin yeni örgütsel faaliyetler niteliği taşıdığı vurgulandı.

Delil toplama aşamasının devam ettiği, şüphelilere atfedilen suçlamalarla ilgili kuvvetli bir şüphe bulunduğu ve tutuklama sebeplerinin mevcut olduğu ifade edildi.

FETÖ’nün Finansmanı: HAKMAR Davası Derinleşiyor
Yorum Yap
Bizi Takip Edin