1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Genç İstihdam Raporu: Umutlar ve Gerçekler

Genç İstihdam Raporu: Umutlar ve Gerçekler

featured

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “İşgücü Piyasasında Gençler 2024” başlıklı raporunu yayımladı.

Bu özel konu araştırması, 2024 yılı boyunca Hanehalkı İşgücü Araştırması ile birlikte, 15-34 yaş arasındaki bireylerin yer aldığı hanelere uygulandı.

Araştırma, Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirildi ve işgücü piyasasındaki gençlerin eğitim geçmişlerinin yanı sıra işe geçiş sürelerinin, yapılan işle eğitim düzeyinin, eğitim alanının ve beceri uyumlarının belirlenmesi hedeflendi.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 2024’te 15-34 yaş grubundaki kurumsal olmayan nüfus 24 milyon 291 bin kişiyi bulurken, bu grubun 14 milyon 606 bini işgücüne katıldı. İstihdam edilen gençlerin sayısı 12 milyon 744 bin ile kaydedilirken, 1 milyon 862 bin kişi ise işsiz olarak belirlendi. 15-34 yaş grubunda işgücüne katılma oranı yüzde 60,1, istihdam oranı yüzde 52,5 ve işsizlik oranı yüzde 12,7 olarak tahmin edilmektedir.

Gençlerin yüzde 17,7’si eğitimini yarıda bıraktı veya bölüm değiştirdi

15-34 yaş grubundaki istihdam edilen gençlerin yüzde 25’inin lise altı, yüzde 24,7’sinin dört yıllık yükseköğretim ve üzeri eğitim seviyesine sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca, bu yaş grubundaki gençlerden yüzde 18,2’si genel lise mezunu olarak değerlendirilmektedir.

Lise ve üzeri eğitim almış gençler arasında, eğitim sürelerinde staj veya çıraklık gibi deneyimler edinmiş olanların istihdam oranı yüzde 68,6 olarak belirlenmiştir. Bu oran erkeklerde yüzde 82,2, kadınlarda ise yüzde 54,8 olarak ortaya çıkmıştır. Çalışma deneyimi olmayan veya 1 aydan kısa bir çalışma deneyimi bulunan gençlerin istihdam oranı ise yüzde 55,8’dir.

Gençlerin yüzde 17,7’sinin eğitimini yarıda bırakmış veya bölüm değiştirmiş olduğu tespit edilmiştir. Bu durumu yaşayan gençlerin yüzde 22,5’i ekonomik sebeplerden, yüzde 17,2’si eğitim programının beklentilerini karşılamamasından, yüzde 14,1’i ise ailevi nedenlerden dolayı eğitimlerini tamamlayamadıklarını veya bölüm değiştirmek durumunda kaldıklarını bildirmiştir.

3 aydan uzun süreli bir işte çalışmayan gençlerin oranı yüzde 21,7

İstihdamdaki gençlerin yüzde 67,2’si eğitim seviyeleri ile icra ettikleri işin gereksinimlerinin uyumlu olduğunu belirtmektedir. Yüzde 25,4’lük bir kesim ise eğitim seviyesinin yaptığı işin gereksinimlerinden daha yüksek, yüzde 7,4’lük bir kesim ise daha düşük olduğunu dile getirmiştir.

Dört yıllık yükseköğretim ve üzeri eğitim almış gençlerin yüzde 74,7’si, eğitim seviyeleri ile yaptıkları işin gereksinimlerinin uyumlu olduğunu ifade etmiştir. Mesleki veya teknik lise mezunlarında, eğitim seviyesinin yaptığı işin gereksinimlerinden daha yüksek olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 32,7, 2 veya 3 yıllık yüksekokul mezunlarında ise bu oran yüzde 34,6 olarak kaydedilmiştir. Lise altı eğitim seviyesine sahip olan gençlerin yüzde 11,7’si, eğitim seviyesinin yaptığı işin gereksinimlerinden daha düşük olduğuna dikkat çekmiştir.

İstihdamda olan gençler arasında, becerilerinin yaptığı işin gereksinimlerinden yüksek olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 27,1, düşük olduğunu beyan edenlerin oranı ise yüzde 2,6’dır. Becerileriyle yaptığı işin uyumlu olduğunu bildirenlerin oranı, dört yıllık yükseköğretim ve üzeri mezunlarda yüzde 77,7, mesleki veya teknik lise mezunlarında ise yüzde 62,3 olarak gerçekleşmiştir. Becerilerinin yaptığı işin gereksinimlerinden yüksek olduğunu ifade edenlerin oranı, dört yıllık yükseköğretim ve üzeri mezunlarda yüzde 20,8, mesleki veya teknik lise mezunlarında ise yüzde 34 olmuştur.

Eğitime devam etmeyen 15-34 yaş grubundaki gençlerin yüzde 15,7’si, 3 aydan uzun süreli ilk işlerine, eğitimlerini tamamladıktan veya yarım bıraktıktan sonra ilk 6 ay içinde başladıklarını bildirmiştir. Bu oran erkeklerde yüzde 17,3, kadınlarda ise yüzde 14 olarak kaydedilmiştir.

Eğitimlerinin ardından 3 aydan uzun süreli bir işte çalışmayan gençlerin oranı yüzde 21,7 olarak tespit edilmiştir. Bu oran erkeklerde yüzde 10,6, kadınlarda ise yüzde 33,9 olarak gözlemlenmiştir.

Genç İstihdam Raporu: Umutlar ve Gerçekler
Yorum Yap
Bizi Takip Edin