İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün güncel finans yapılanmasına dair başlattığı soruşturma çerçevesinde, HAKMAR ve TATBAK Gıda AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Doruk hakkında hazırlanan MİT raporuna erişim sağladı.
İfade veren tanık T.A.’nın beyanlarına yer verilen raporda, Doruk’un örgütle olan bağlantısının hiç kopmadığı, örgütle ilişkili kişilere şirketin üst düzey kademelerinde iş imkanı sağladığı ve bu kişilere finansal destek verdiği vurgulandı.
“Doruk’un çocuklarına Fetullah Gülen tarafından isim verildi”
Raporda, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sırasında tanık ifadelerine dayanarak, “Doruk’un çocuklarına, örgüt elebaşı Fetullah Gülen tarafından isim verildiği, HAKMAR marketler zinciri aracılığıyla FETÖ/PDY’nin kontrolündeki yurtlara ekmek yardımı yapıldığı, kurban bayramlarında örgüte kurban bağışları yapıldığı, Doruk’un örgüt üyeleri ile toplantılar gerçekleştirdiği, örgütün kurum ve derneklerine sponsor olduğu, çalışanlarının maaşlarının Bank Asya üzerinden ödendiği ve HAKMAR genel merkezinde örgütsel toplantılar düzenlendiği” bilgileri yer aldı.
Raporda ayrıca, şüpheli Doruk’un çevresine, “Maliyeden bir marketimin günlük geliri kadar ceza da yiyecek olsam, fiyatları yükseltip ülkedeki enflasyonu artıracağım. Cemaat (FETÖ) ile yükseldim, servetim de gitse feda olsun.” şeklinde ifadelerde bulunduğu belirtildi. Doruk’un, firari örgüt mensuplarının saklandığı gaybubet evlerinin giderlerini karşıladığı ve cezaevindeki örgüt üyelerinin ailelerine ayni ve nakdi yardımlar yaptığı da kaydedildi.
HAKMAR’ın genel müdürlük binasında iç içe geçmiş şifreli kapılar bulundu
Raporda, HAKMAR’ın Sancaktepe’deki genel müdürlük binasında, örgütsel yapıya uygun iç içe geçmiş çok sayıda şifreli kapı bulunduğu ve bu mekanlarda güvenliğin üst düzeyde olduğu ifade edildi. Ayrıca burada örgütsel toplantıların gerçekleştirildiği aktarılmaktadır.
Raporda, Doruk’un HAKMAR’da, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan UYAP kaydı bulunan 55 kişiyi çalıştırdığı bilgisi de yer aldı. İhraç polis memuru şüpheli Cengiz Güneş’in, Doruk’un yanında kişisel asistan olarak görev yaptığı, bu görevi esnasında Türkiye genelindeki FETÖ/PDY mensuplarına veya birinci derece yakınlarına ayni ve nakdi yardımlar ulaştırmak amacıyla “kurye faaliyeti” yürüttüğü belirtildi.
Cengiz Güneş’in örgüt üyelerine Kurban Bayramı arifesinde yaptığı yardımlar
Güneş’in, Doruk’tan aldığı talimatla haziranda Kurban Bayramı arifesinde, örgütün “emniyet mahrem” ve “sivil” yapılanmalarındaki mensuplarla veya onların birinci derece yakınlarıyla bir araya geldiği, örgüt kapsamında hakkında işlem yapılanlarla irtibat kurduğu belirtildi. Ayrıca, bu süreçte maddi yardımları ilettiği ve haklarında örgütle bağlantılı olabileceği yönünde bilgiler elde edilen kişilerle iletişimde bulunduğu ifade edildi.
Güneş’in, örgütün mali müşavirleri yapılanması tarafından kurulan iki firmanın ortağı olduğu ve ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilen “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan kaydı bulunan Yalçın Arslan ile 5 Haziran’da Adapazarı’nda görüştüğü bilgileri de raporda yer aldı.
Güneş’in, geçmişte Polis Akademisi’nde emniyet müdürü olarak görev yaparken resen emekli olan ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan kaydı bulunan Orhan Çağlıyan ile 6 Haziran’da görüştüğü de ifade edildi.
Raporda, Güneş’in, örgütün sözde Kocaeli imamlığı yaptığına dair bilgiler bulunan ve Aralık 2024’te cezaevinden çıkacak olan ihraç öğretmen Mehmet Muhterem Çelebi ile 5 Haziran’da Ankara Pursaklar’da buluştuğu yer aldı. Ayrıca Güneş’in diğer şüpheliler Ergün Esmeray, İbrahim Kara ve Mehmet Sarıyüz ile de aynı gün farklı semtlerde görüştüğü kaydedildi.
Raporda, soruşturma kapsamında gözaltına alınan diğer şüphelilere ilişkin tespitlere de yer verildi.
Şüphelilerden Savaş Taşkın’ın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik soruşturmada 2016’da şüpheli olarak kaydı bulunduğu aktarıldı. Tanık T.A., ifadesinde Taşkın’ın HAKMAR’da satın alma yöneticisi olarak çalıştığını ve “kurban, eğitim ve okul yardımı” adı altında örgütle ilgili eylemler doğrultusunda Moritanya’ya giden şirket görevlileri arasında yer aldığını belirtti.
Raporda eski emniyet amiri Orhan Çağlıyan hakkında da değerlendirmeler yapıldı. Çağlıyan’ın, örgütün üst düzey yöneticileri olarak bilinen Ali Çelik ve Osman Karakuş ile farklı tarihlerde 72 kez irtibat kaydı bulunduğu belirtildi.