Geçtiğimiz günlerde Apple’ı geçerek bir süreliğine dünyanın en değerli şirketi konumuna yükselen çip üreticisi Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, günümüzde 22 yaşında bir öğrenci olsaydı, eğitim alanında yazılım yerine fiziksel bilimleri tercih edeceğini belirtti.
Çin’in başkenti Pekin’de gazetecilerle gerçekleştirdiği röportajda Huang, “Eğer günümüzün 22 yaşındaki mezun Jensen Huang’ı olsaydınız, hangi alana yönelirdiniz?” sorusuna verdiği yanıtta, bugünün gençlerinin yazılım bilimleri yerine fiziksel bilimleri seçeceğine işaret etti.
Huang, üniversiteden 20 yaşında mezun olduğunu ve bu başarıyı aslında iki yıl önce elde ettiğini de vurguladı.
FİZİKSEL BİLİMLER NELER?
Huang’ın bahsettiği fiziksel bilimler, cansız sistemlerin incelendiği geniş bir bilim dalını kapsıyor. Bu alan, fizik, kimya, astronomi ve yer bilimleri gibi konuları içeriyor.
1984 yılında Oregon Eyalet Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği diploması alan Huang, 1992’de Stanford Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesini elde etmişti. Yüzde bir yıl sonra, 1993 Nisan ayında Chris Malachowsky ve Curtis Priem ile birlikte San Jose’deki bir Denny’s restoranında Nvidia’yı kurdu.
Bugün, Huang’ın liderliğindeki Nvidia, dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline gelmiş durumda. Geçtiğimiz hafta şirketin piyasa değeri 4 trilyon doları aşarak yeni bir başarıya imza attı.
FİZİKSEL YAPAY ZEKA GELİYOR
Huang, fiziksel bilimlere yönelme isteği hakkında detay vermese de, uzun süredir üzerinde durduğu “fiziksel yapay zeka” kavramına dikkat çekti. CNBC’nin haberine göre, bu kavramı, yapay zekadaki “bir sonraki aşama” olarak tanımlıyor.
Huang, yapay zekanın gelişimini çeşitli aşamalara ayırıyor:
– Algısal yapay zeka (Perception AI):
Yaklaşık 12-14 yıl önce AlexNet ile başlayarak, makinelerin görsel tanıma yeteneklerini kazandığı dönemdir.
– Üretken yapay zeka:
Bilgiyi anlamlandırarak farklı dillere, görsellere ve kodlara çevirebilen ChatGPT gibi sistemlerin yükseliş dönemidir.
– Akıl yürütme yapay zekası (Reasoning AI):
Mevcut aşama olarak tanımlanan bu süreç, yapay zekanın problemi analiz edip çözümler üretebildiği bir düzeye ulaşmıştır. Huang, bu aşamada geliştirilen sistemlere “agentic AI” yani “etken yapay zekalar” adını veriyor.
– Sıradaki aşama ise fiziksel yapay zeka:
Huang’a göre, bu aşamada fizik yasalarını, sürtünmeyi ve eylem ile tepki ilişkilerini anlayabilen yapay zekaların ortaya çıkması bekleniyor. Örneğin, bu sistemler bir topun nereye yuvarlanacağını tahmin edebilecek, görünmeyen bir nesnenin varlığını belirleyebilecek, bir nesneye zarar vermeden nasıl tutulması gerektiğini hesaplayabilecek ve bir arabanın arkasındaki yayayı öngörebilecekler.
Huang bu aşamayı şu şekilde özetliyor:
“Fiziksel yapay zekayı fiziksel bir nesneye entegre ettiğinizde, robotik bir sistem elde edersiniz.”
GELECEĞİN FABRİKALARI
Huang, Amerika’da yeni fabrikalar inşa ettiklerini belirterek, bu tesislerin tamamen robotik sistemlerle donatılmasının önemini vurguladı. CEO, “Önümüzdeki 10 yıl içinde inşa edeceğimiz fabrikalar son derece robotik olacak. Bu sayede dünya genelindeki ciddi işgücü açığını dengeleme şansımız olacak” ifadelerini kullandı.