Türkiye, mevcut enerji üretimini artırmak ve yeni keşiflere yönelmek amacıyla filosunu ikiz sondaj gemileri ile güçlendirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu önemli adımın detayları paylaşıldı.
Şu anda isimleri belirlenmeyen gemiler, 228 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğindeki yapılar olarak kayıtlara geçti. Satış sözleşmesinin imzalanması sonrasında Türkiye Petrolleri’ne devredilen bu gemilerin, uluslararası standartlara uygun olarak üretildiği belirtildi.
Derin denizde 12 bin metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğine sahip olan gemilerde helikopter pisti mevcut. Ayrıca, 200 kişilik bir ekip için yaşam alanı sağlanıyor. Geçen yıl Güney Kore’de inşası tamamlanan bu yüksek kapasiteli 7’nci nesil gemilerin, ağır bakımlarının ardından 2029 yılına kadar kesintisiz operasyon yürütme kapasitesine sahip olacağı ifade edildi.
Gemilerin seçim sürecinde sondaj masaları, makine daireleri ve gövde üstündeki kritik ekipmanlar detaylı olarak incelendi. Ayrıca, sondaj, gemi ve su altı sistemlerine yönelik çeşitli fonksiyon testleri ve güncel durum analizleri gerçekleştirildi. Zaman tasarrufu, operasyonel esneklik ve maliyet avantajı gibi önemli kriterler de bu süreçte dikkate alındı.
Bakan Bayraktar, gemilerden ilkinin Türkiye’ye gelmesinin yaklaşık iki ay alacağını ve akreditasyon ile sertifikasyon süreçlerinin ardından bir geminin 2026’ın ocak ayında, diğerinin ise şubat ayında görev hazır olacağını duyurdu.
Türkiye’nin enerji filosu
Yeni gemilerin filosuna katılmasıyla birlikte Türkiye, dünyanın en modern ilk dört enerji filosundan biri haline geliyor. Türkiye, bu alım öncesinde en büyük beşinci enerji filosuna sahipti. Filodaki Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han gemileri, aktif olarak Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda kullanılmakta.
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali’deki ilk kıtalararası görevini tamamladıktan sonra Mavi Vatan’a dönerken, Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi de Karadeniz’de görev yapmaya devam ediyor. Türkiye’nin enerji filosunda, derin deniz sondaj ve sismik araştırma gemilerine ek olarak 11 destek gemisi, bir inşaat gemisi ve bir yüzer üretim platformu yer almakta.