Bakanlık tarafından yapılan son açıklamalara göre, tütün kullanımı, dünyada ve Türkiye’de önlenebilir ölümler arasında önemli bir yer etmekte. Tütün, akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türü, kalp damar hastalıkları ve KOAH gibi rahatsızlıkların başlıca nedenleri arasında bulunuyor.
2023 yılı itibarıyla yapılan bir araştırmada, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri bireylerde tütün ürünü kullanma oranının yüzde 34,8 olarak belirlendiği kaydedildi.
Türkiye’de her yıl tütün ve tütün ürünleriyle bağlantılı hastalıklardan yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybettiği istatistiklerde yer almakta.
Sağlık Bakanlığı, tütünle mücadele çabalarına hız kazandırmak amacıyla “Dumansız Türkiye” vizyonunu benimsemiş durumda. Bu vizyon ile bireylerin tütün bağımlılığından kurtulmaları teşvik edilmekte ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına yönlendiren bir toplumsal yapı oluşturulması hedefleniyor.
Aynı hedef doğrultusunda “Dumansız Türkiye” vizyonu çerçevesinde hazırlandığı belirtilen Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2024-2028 ile tütün kullanımını ve bu durumla ilgili sorunları kalıcı olarak bertaraf etmek ve toplumu korumak amacıyla bir dizi çalışma başlatılmıştır.
Sigara bırakma polikliniklerine başvuru sayısı yüzde 85 arttı
Türkiye’deki tütün ürünlerinden kurtulmak isteyen bireylere, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla çeşitli hizmetler sunulmaktadır.
2009 yılında 62 sigara bırakma polikliniği bulunurken, 2023 yılının haziran ayı itibarıyla bu sayı 671’e ulaşmıştır.
Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar, 2011 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen hastalara ücretsiz sağlanmakta. Bu yıl 72 bin 752 kişi, bu ilaçlardan faydalanma imkanı bulmuştur.
Ayrıca, tütün kullanımının toplum sağlığına, çevreye, ekonomi ve sosyal yapıya olan olumsuz etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla 20 Mayıs-10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen “Sigarayı Bırak, Hayatını Değiştir” kampanyasında, tütün ürünü kullanan 188 bin 760 kişiye ulaşılmış ve 168 bin 601 kişi sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilmiştir.
Kampanya süresince sigara bırakma polikliniklerine yapılan başvuru sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 85’lik bir artış kaydedilmiştir.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığı, kamu kurumlarında “Yerinde Sigara Bırakma Danışmanlığı Hizmeti”ni hayata geçirmeye başlamıştır. Bu hizmet, öncelikle Sağlık Bakanlığı Bilkent yerleşkesinde, İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı gibi kurumlarda uygulanmaya başlanmış olup, tüm kamu kuruluşlarına yaygınlaştırılması planlanmaktadır.
Sağlık kurumlarına çeşitli sebeplerle başvuramayan hastaların faydalanabilmesi için uzaktan sigara bırakma poliklinik hizmetleri de sunulmaktadır.