Japonya, ulusal parlamentonun üst kanadı Danışman Meclisi (Sangiin) için yapılan seçimler sonucunda iktidar koalisyonuna bağlı partilerin çoğunluğu kaybetme riski ile karşı karşıya. Seçmenler, yeni milletvekillerini belirlemek üzere sandık başında yer alırken, oy verme işlemi yerel saatle 20.00’de (TSİ 02.00) sona erecek.
Reuters haber ajansının değerlendirmelerine göre, bu seçim sonuçları ülkede önemli bir siyasi belirsizlik yaratabilir. Başabaş geçmesi beklenen seçim, artan yaşam maliyetleri ve göçle ilgili endişelerin Başbakan Şigeru İşiba’yı zora soktuğu bir dönemde gerçekleştiriliyor.
Seçim öncesi yapılan anketler, İşiba’nın Liberal Demokrat Partisi (LDP) ve koalisyon ortağı Komeito’nun, Danışman Meclisi’nin kontrolünü kazanabilmesi için gerekli 50 vekil sayısına ulaşamayabileceğini gösteriyor. Ayrıca, vergi kesintisi ve kamu harcamalarının artırılması yönünde kampanya yürüten daha küçük partilerin seçimde kazanımlar elde etmesi de muhtemel görünüyor.
“YATIRIMCI GÜVENİ SARSILABİLİR”
Koalisyonun seçimden olumsuz bir sonuçla çıkması, yatırımcıların Japonya’nın dördüncü en büyük ekonomisine olan güvenini sarsabilir ve ABD ile yapılan kritik ticaret görüşmelerini de etkileyebilir. Seçim sonuçları istenildiği gibi sonuçlanmazsa, araştırmacı Rintaro Nishimura, İşiba’nın partisinin yeni bir lider seçme yoluna gidebileceğini veya bazı muhalefet partilerinden destek almak için politika tavizleri vermesi gerektiğini ifade etti. Bu durum, iktidar koalisyonu için zorluklar yaratabilir.
KAYIPLAR, DAHA ÖNCE İSTİFA GETİRMİŞTİ
Japonya’daki üst meclis, her üç yılda bir toplam sandalye sayısının yarısını belirleyen seçimler gerçekleştiriyor. Bu seçimde 248 sandalyenin 125’inin yeni sahipleri belirlenecek. Mevcuttaki dağılıma göre, iktidardaki LDP 62, koalisyon ortağı Komeito ise 13 sandalyeye sahip; toplamda iktidar koalisyonunun 75 sandalyesi bulunuyor. Anayasal Demokrat Parti (CDP) 16, Nippon Ishin 12 sandalye ile diğer muhalefet partileri toplamda 48 sandalye elde ediyor.
Koalisyonun meclisteki çoğunluğunu kaybetmesi, İşiba’nın partisindeki konumunu zayıflatabilir ve bu durum istifasını tetikleyebilir. Partideki lider değişikliği, ülkede yeni bir başbakanın belirlenmesine zemin hazırlayabilir. Daha önceki üst meclis seçimlerinde, kaybeden Liberal Demokrat Parti’de liderlik değişiklikleri yaşanmıştı. Uno Sosuke 1989’da ve Haşimoto Ryutaro 1998’de kaybettikleri seçimlerin ertesi günü istifa etmişti. Abe Şinzo da 2007’deki seçimlerde çoğunluğu kaybettikten sonra görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.
Eğer İşiba’nın liderliğindeki LDP, seçimlerde çoğunluğu kazanırsa, Japonya’da seçim yapılmadan geçecek bir üç yıl bekliyor olacak.