Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’un kamu alanındaki yaygın kullanımının artırılması için harekete geçildi. Devlet Malzeme Ofisi (DMO), önümüzdeki beş yıl içinde alımlarını yükseltmeye karar verdi. Bu yıl toplamda 2 bin 341 adet Togg SUV modeli ve 750 adet sedan model araç satın alınacak. Yeni alımlar, ihtiyaç duyan kamu kurumlarına tahsis edilecek. 2029 yılına kadar alınması planlanan toplam araç sayısı ise 12 bin 91 adet olarak belirlendi; bunların 5 bin 341’i SUV, 6 bin 750’si ise sedan model araçlar olacak.
DMO’NUN 5 YILLIK STRATEJİSİ
Sabah gazetesine göre; DMO, yakın zamanda yayınladığı 2025-2029 stratejik planı çerçevesinde beş yıllık hedeflerini netleştirdi. DMO ile Togg arasında yapılan protokol doğrultusunda toplam 3 bin 91 adet Togg alınması planlandı; bunun 2 bin 341’i SUV, geri kalan kısmı ise sedan model araçlardan oluşacak. Tasarruf politikaları çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu elektrikli araçlar DMO üzerinden temin edilecek. Kamu taşıtlarının kullanımı, ihtiyaç analizleri ve tasarruf anlayışı çerçevesinde sistematik bir şekilde değerlendirilerek gözden geçirilecek.
İthal ürünlerde merkezi kamu alımlarının devreye alınmasıyla Togg gibi yeni yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar teşvik edilecek. Plan dahilinde “Kamu alımlarında DMO’nun yeni merkezi alım modelleri geliştirebileceği geniş bir alan bulunmaktadır. Yerli ve milli ürünlerin desteklenmesine yönelik daha fazla çalışma yapılarak, geçmişteki Arçelik ve Petlas gibi örneklerle kamu alımları yoluyla yerlileşme sürecine katkı sağlanacaktır” ifadesine yer verildi.
EYLÜL’DE SATIŞA ÇIKACAK
Togg’un yeni sedan modeli T10F’un eylül ayında piyasaya sürülmesi bekleniyor. 600 kilometreye kadar menzil sunan bu model, yenilikçi tasarımı ve teknolojik özellikleriyle dikkat çekiyor. Sosyal medyada bu modelin 1.3 ila 1.7 milyon TL arasında bir fiyatla satışa sunulabileceği öngörülüyor. Togg’un ilk modeli olan T10X’ten bugüne kadar 60 bin adet satış gerçekleştirildi; bunun yaklaşık yüzde üçü olan 1.750 adetlik kısmı kamu kurum ve kuruluşları tarafından satın alındı. DMO’nun, 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin elektrikli otomobil alıp tahsis etmesi hedefleniyor.
YIL BAŞINDA SATIŞA ÇIKAN ARAÇLAR
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), tasarruf tedbirleri doğrultusunda bu yılın başında 1.200 kamu aracının satışını başlattı. Bu süreçte, kamudaki kullanılmayan araçlar elden çıkarılırken, filoların yerli araçlarla yenilenmesi hedefleniyor.