Çin, Tibet bölgesinde dünyanın en büyük hidroelektrik barajını inşa etme sürecini başlattığını duyurdu. Bu dev projeye dair inşaat maliyetinin en az 170 milyar dolar olacağı öngörülüyor.
Çin Başbakanı Li Çiang, Tibet Platosu’nun doğusundaki bu önemli barajın inşaatına başlanıldığını belirtti. Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua, baraj inşaatının maliyetinin 170 milyar dolar olması beklediğini aktardı. Çin’deki bu inşaat faaliyetleri, ekonomik canlılık açısından olumlu bir gösterge olarak değerlendirildi.
Barajın yer aldığı Yarlung Zangbo Nehri’nin üzerinde inşa edilmesi planlanıyor ve yılda 300 milyar kilovat saat elektrik üretmesi bekleniyor. Bu miktar, İngiltere’nin 2024 yılında tüketeceği elektrikle eşdeğerdir.
Hindistan ve Bangladeş, barajın nehrin aşağı kısımlarındaki milyonlarca insan üzerindeki olası etkilerine yönelik kaygılarını dile getirdi. Ayrıca, sivil toplum kuruluşları, bu yapının Tibet Platosu’ndaki zengin ekosistem üzerinde risk oluşturabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
“YÜZYILIN PROJESİ”
Pekin yönetimi, barajın nehir yatağındaki su tedariki ya da çevresel etkileri açısından büyük bir sorun yaratmadan, Tibet ve Çin’in geri kalan bölgesinin enerji ihtiyacını karşılayacağına dikkat çekti. Barajın, 2030’lu yıllarda faaliyete geçmesi planlanıyor. Başbakan, bu projeye “yüzyılın projesi” ifadesiyle atıfta bulunarak, çevresel zararları önlemek amacıyla ekolojik dengeye özel önem vereceklerinin altını çizdi.
Reuters’a göre, projeye liderlik eden Yajiang Group şirketi, aynı zamanda ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla kamu yatırımlarında önemli bir artışa şahit olacağını gösteriyor.
Çinli yetkililer, baraj inşaatının yaratacağı istihdam hakkında kesin bir öngörüde bulunmadı.
1 MİLYON KİŞİ İŞ BULMUŞ, 1 MİLYON KİŞİ YERİNDEN EDİLMİŞTİ
Bu projeden önce, Çin’in en büyük barajı olan Üç Boğaz Barajı’nın inşaatı yaklaşık 20 yıl sürmüş ve 1 milyon kişiye iş imkanı sunmuştu. Ancak söz konusu proje nedeniyle en az 1 milyon insan da yerinden edilmişti. Yarlung Zangbo baraj projesi kapsamında kaç kişinin yerinden edileceği konusunda yetkililer henüz bir açıklama yapmadı.
Yarlung Zangbo Nehri, Tibet’ten ayrıldıktan sonra Brahmaputra adını alarak Hindistan’a ve oradan da Bangladeş’e akmaya devam ediyor. Sivil toplum kuruluşları, barajın Tibet Platosu’nda geri döndürülemez zararlara yol açabileceği ve nehrin aşağı kısımlarında yaşayan milyonlarca insanın bu durumdan olumsuz etkilenebileceği konusunda endişelerini ifade ediyor.