Dünya genelinde gümrük tarifelerinin ülkelerin ekonomileri üzerindeki olası etkileri belirsizlik yaratmaya devam ediyor. ABD’nin farklı ülkelerle uygulamaya koyacağı karşılıklılık esaslı tarifelerin 1 Ağustos’ta yürürlüğe girmesiyle birlikte, bu konuda süregelen belirsizlikler küresel piyasalarda risk algısını artırmakta.
Analistler, ABD’de bilanço döneminin sürdüğüne dikkat çekerek, önde gelen şirketlerin açıklayacağı finansal raporların piyasalarda önemli bir belirleyici olabileceğini ifade etti.
Cuma günü açıklanan verilere göre, Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi temmuz ayında 61,8 seviyesine çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde bir sonuç elde etti. Kısa vadeli enflasyon beklentisi temmuzda yüzde 5’ten yüzde 4,4’e, uzun vadeli enflasyon beklentisi ise yüzde 4’ten yüzde 3,6’ya düştü.
Diğer yandan, ABD Başkanı Donald Trump, sabitcoin piyasasına yönelik düzenlemelerin amaçlandığı “GENIUS” tasarısını imzaladı.
Finansal piyasalarda, Netflix’in bilançosunu cuma günü açıklamasının ardından şirketin kar ve gelirinde artış yaşandığı gözlemlendi.
Bu gelişmeler ışığında, New York Borsası’nda cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,32, S&P 500 endeksi ise yüzde 0,01 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,5 değer kazandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne artışla başladı.
Analistler, ticaret müzakerelerine dair gelişmelerin ve Trump’ın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell hakkındaki ifadelerinin piyasalardaki risk iştahını azalttığını belirtti.
Bu bağlamda, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yatay seyir izleyerek yüzde 4,42 seviyesinde kalırken, dolar endeksi yüzde 0,1 düşerek 98,4’e geriledi.
Ticaret görüşmelerindeki belirsizliklerin sürmesiyle birlikte, altının ons fiyatı önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 3.366 dolara çıkarken, Brent petrolün varil fiyatı arz endişeleri ile birlikte yüzde 0,42 artışla 68,9 dolardan işlem gördü.
Avrupa’da piyasalar ECB’nin faiz kararını bekliyor
Avrupa borsalarında, ABD ile Bölge arasındaki ticaret görüşmelerine dair belirsizliklerin etkileri hissedilmeye devam ediyor.
Cuma günü, Trump’ın ticaret müzakerelerinde en az yüzde 15-20 oranında gümrük vergisi talep ettiği yönündeki haberler, Avrupa piyasalarında risk algısının devam etmesine yol açtı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ile iş birliği içinde Rus ham petrolüne uygulanan tavan fiyatı varil başına 60 dolardan 47,6 dolara düşürdü.
Bu durum, Rus ham petrolünün piyasa değerinin aşağı çekilmesi ve bu ülkenin gelir kaynaklarının azaltılması amacı taşıyor. Almanya’dan gelen verilere göre ise Üretici Fiyat Endeksi aylık yüzde 0,1 artarken, yıllık olarak yüzde 1,3 azalış gösterdi ve bu sonuç beklentilerle uyumlu oldu.
Cuma günü, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,33 değer kaybederken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,01, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,22 ve İtalya’da FTSE MIB 30 yüzde 0,46 değer kazandı. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne düşüşle başladı.
Analistler, bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararının piyasalarda odak noktası olacağını, Bankanın politika faizlerinde herhangi bir değişikliğe gitmesinin beklenmediğini ifade etti.
Asya borsalarında Japonya’daki üst meclis seçimlerinin yankıları takip ediliyor
Japonya’da gerçekleştirilen üst meclis seçimlerinde koalisyon hükümeti, parlamentonun üst kanadındaki çoğunluğunu kaybetti. Seçim sonuçlarının ardından Başbakan İşiba Şigeru, istifa etmeyeceğini duyurdu.
Başbakan İşiba, gümrük vergisi müzakereleri, fiyat artışları ve ekonomik sorunların çözümüne yönelik süreçte görevde kalmasının elzem olduğunu belirtti. Japonya piyasaları, bugün tatil olması nedeniyle kapalı kalacak.
Bu gelişmeler çerçevesinde, dolar/yen paritesi yüzde 0,1 artışla 148,3 seviyelerinde işlem görüyor.
Çin Merkez Bankası, bir yıllık kredi ana faiz oranını (LPR) yüzde 3, 5 yıllık LPR’yi ise yüzde 3,5 sabit bıraktı.
Kapanışa yaklaşırken Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 yükseldi.
Yurt içinde TCMB’nin piyasa katılımcıları anketi takip edilecek
Cuma günü yatay bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,04 değer kaybederek 10.366,16 puandan kapandı.
Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı ağustos vadeli kontrat, cuma günü akşam seansta normal seans kapanışının yüzde 0,32 altında 11.948,40 puandan işlem gördü.
Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,26 artış göstererek 40,3945’ten kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay seyirle 40,4007’den işlem görmekte.
Analistler, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa katılımcıları anketinin, yurt dışında ise ABD öncü göstergeler endeksinin takip edileceğini belirtirken, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 10.300 ve 10.200 seviyelerinin destek, 10.500 ve 10.600 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu vurguladı.