Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2024 yılının sağlık hizmetleri açısından oldukça yoğun geçtiğini, benzer bir yoğunluğun bu yıl da devam ettiğini aktardı.
Türkiye’nin sağlık hizmetlerinin yüzde 40’ından fazlasının İstanbul’da sunulduğunu ifade eden Güner, ana hedeflerinin doğru hastaların doğru hekimlere ulaşmasını ve tedavi edilmesini sağlamak olduğunu belirtti.
İstanbul’da 53 kamu hastanesi, toplamda ise 216 hastanede sağlık hizmeti sunduklarına değinen Güner, ayrıca 1096 aile sağlığı merkezi ile 4 bin 600 aile hekimliği biriminde birinci basamak sağlık hizmeti verildiğini kaydetti.
İstanbul’da yüksek standartlarda sağlık hizmeti vermeye devam ettiklerine dikkat çeken Güner, “2025 yılında İstanbul’da 80 milyon 800 binden fazla muayene gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra 1 milyon 200 bin ameliyat ve 20 milyondan fazla radyolojik görüntüleme ile tanı-tetkik hizmetleri sağladık.” şeklinde konuştu.
Muayenelerin 16 milyonunun birinci basamak sağlık hizmetlerinde yapıldığını aktaran Güner, “Aslında burada beklediğimizden farklı bir durum söz konusu. Birinci basamaktaki muayene sayısının yüksek, ikinci ve üçüncü basamaktaki başvuruların daha düşük olmasını bekliyorduk. Vatandaşlarımıza iletmek istediğimiz en önemli mesaj bu noktada ortaya çıkıyor.” dedi.
– İLK DURAK AİLE HEKİMİ OLMALI
İstanbul genelinde 1096 aile sağlığı merkezi aracılığıyla hizmet sunduklarını ifade eden Güner, birinci basamakta muayenenin yanı sıra laboratuvar ve gerektiğinde görüntüleme hizmetlerinin de sağlandığını bildirdi.
Vatandaşların sağlık sorunlarında öncelikli olarak aile hekimlerine başvurmaları gerektiğini vurgulayan Güner, ikinci ve üçüncü basamaktaki hekimlere başvurunun da aile hekimi danışmanlığı ile belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Aile hekimliklerinin ortalama 7 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunduğunu belirten Güner, “Hastalar, hastaneye gitmeden önce aile hekimine başvurmalı. Çünkü aile hekimi, doğru yönlendirmeyi sağlayacak olan uzmandır. Ayrıca, teşhis ve tetkik süreçlerini burada kısaltmak da mümkündür.” dedi.
Güner, İstanbul’da Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun talimatıyla başlatılan Hastane Verimlilik Projesi’ne de değinerek, bu proje çerçevesinde poliklinik, ameliyathane, endoskopi ve kolonoskopi ünitelerinin verimliliğinin yakından takip edildiğini belirtti.
– “İSTANBUL’DAKİ AİLE HEKİMLERİNE DÜŞEN ORTALAMA NÜFUS 3 BİNİN ALTINA DÜŞTÜ”
Doç. Dr. Güner, 2025 yılı itibarıyla kamu hastanelerinde gerçekleştirilen büyük çaplı ameliyatlarda yüzde 5’in üzerinde bir artış yaşandığını, buna karşın özel hastanelerde aynı tür ameliyatların azaldığını ifade etti.
Kamu hastanelerinde hastaların bekleme sürelerini azaltmak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Güner, “İstanbul’da randevu sisteminde yüzde 10’luk bir artış sağladık. Ayrıca randevu bekleyen talepler yüzde 40’tan fazla düştü.” açıklamasında bulundu.
Güner, en fazla sıkıntı yaşanan branşların dermatoloji, kardiyoloji, kulak burun boğaz ve plastik cerrahi olduğunu dile getirerek, vatandaşların bu branşlardan randevu alırken gerçekten ihtiyaç duyup duymadıklarını sorması gerektiğini vurguladı.
İstanbul’daki aile hekimlerine düşen ortalama nüfusun 3 binin altına düştüğünü belirten Güner, aile hekimlerine randevulu ya da randevusuz erişimin oldukça kolay olduğunu ifade etti. Aile hekimlerinin vatandaşların sağlık danışmanları ve sağlık avukatları olarak görev yaptığını söyleyen Güner, bu merkezlerin doğru yönlendirme ve erken tanı açısından kritik bir rol oynadığını ekledi. Tüm vatandaşları bu süreçte bilinçli şekilde yer almaya davet etti.