1. Haberler
  2. Dünya
  3. Kaza Raporuna Ailelerden Tepki: Gerçekler Gizli mi?

Kaza Raporuna Ailelerden Tepki: Gerçekler Gizli mi?

featured

Güney Kore, tarihindeki en büyük uçak kazalarından birini yaşarken, havalimanındaki beton bariyerin ihmalini gündeme getiren rapora mağdur aileleri büyük tepki gösterdi.

Aralık ayında gerçekleşen kazaya ilişkin açıklanan raporda, Jeju Air uçağının karıştığı olayda pilotun yanlışlıkla arızalı motor yerine sağ motoru kapattığı ifade ediliyor. Aileler, suçun tamamen pilota atıldığını ve diğer önemli faktörlerin göz ardı edildiğini öne sürüyor.

179 kişinin hayatını kaybettiği faciada, 181 kişilik Jeju Havayolları uçağı Muan Havalimanı’na inişi sırasında beton bir bariyere çarparak alevlere teslim oldu. Sadece 2 kişinin kurtulabildiği bu kaza, Güney Kore’nin en ölümcül hava kazası olarak tarihe geçti.

29 Aralık sabahı, Jeju Air 2216 numaralı seferinin pilotları, iniş sırasında bir kuş sürüsüne çarptıklarını bildirerek acil durum çağrısında bulundu. Sonrasında pilotlar ters yönden inmeye çalıştı ancak video kayıtları, iniş takımları açılmadan piste gövde üstü iniş yapmak zorunda kaldıklarını ve beton bir bariyere çarptıklarını gösteriyor.

SAĞDAKİ YERİNE SOLDAKİ MOTORU KAPATTI

Uçağın iki motoru, olaydan sonra Fransa’ya analiz için gönderildi. Güney Kore Havacılık ve Demiryolu Kaza Soruşturma Dairesi tarafından hazırlanan raporda, pilotun sağ motor yerine, sorunsuz olan sol motoru kapattığı belirtildi. Sağ motor, kuş çarpması sonucu ciddi hasar almıştı.

BBC’nin haberine göre, kurbanların aileleri, raporda pistin sonundaki beton bariyerin göz ardı edildiğini ve bunun kazanın yıkıcı boyutlar kazanmasında kritik bir faktör olduğunu savunuyor.

Aileler, “Yaslı aileler, şeffaf ve adil bir soruşturma talep ediyor” diyerek, müfettişlerin yalnızca kapsamlı bir inceleme sonrası basın toplantısı düzenlemeleri gerektiğinin altını çizdiler.

“AÇIK KANITLAR VAR, BULGULAR DEĞİŞMEZ”

Jeju Air pilotlarının sendikası, yalnızca pilotları sorumlu tutan son raporu eleştirdi. Soruşturma hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Reuters’a yaptığı açıklamada müfettişlerin ellerinde “açık kanıtlar ve yedek veriler” bulunduğu için bulgularını değiştirmeyeceklerini belirtti. Kazanın ardından, Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, Ocak ayında yedi havalimanındaki beton bariyerlerin kaldırılacağı müjdesini verdi. Ayrıca, Mayıs ayında kurbanların aileleri, Jeju Air CEO’su Kim E-bae hakkında mesleki ihmal gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Kim, kazadaki rolü nedeniyle polis tarafından soruşturulan 24 kişi arasında bulunuyor.

Kaza Raporuna Ailelerden Tepki: Gerçekler Gizli mi?
Yorum Yap
Bizi Takip Edin