Kamu işverenlerini temsil eden Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası’nın (TÜHİS) üçüncü teklifi ile uzlaşma olasılığı doğarken, önümüzdeki hafta toplu iş sözleşmesi çerçevesinde bir protokolün yazılması bekleniyor. Hükümet ve işçi tarafı, bu hafta ücret dışındaki ekonomik ve sosyal haklar konusunu masada ele alacak.
KİLİDİ KİM AÇTI?
Tıkanan müzakere sürecinin kapısını Başkan Recep Tayyip Erdoğan açtı. Geçtiğimiz hafta sonu AK Parti’nin Kızılcahamam’da düzenlediği kamp ve ardından yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, işçilere verilecek zam konusu kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.
Başkan Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ile yaptığı görüşmede, “Her zaman ‘çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz’ dedik. Bütçenin imkânlarını zorlayalım” talimatını verdi. Bu bağlamda hükümet, 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 17 olan zam teklifini yüzde 24’e yükseltti. Ayrıca, diğer dönemler için de “enflasyon oranında zam” stratejisi devreye alındı.
HAKLARDA DURUM NE?
Başkan Erdoğan, ücret zammının yanı sıra işçilerin diğer ekonomik ve sosyal hakları hakkında da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a “Müzakere edin, mümkün olduğunca arttırın” talimatını verdi. Bu durum, hükümet ve işçi kanadı arasındaki müzakereler için olumlu bir ortam yaratacaktır.
HAFTAYA NELER MÜZAKERE EDİLECEK?
Önümüzdeki hafta, aylık ücret dışında, diğer ekonomik ve sosyal haklar; ‘taban ücretler, işyerlerinde ücret farklılıkları, kıdem zammı, sözleşme yürürlük süreleri, çalışma saatleri, fazla mesai, kıdem tazminatı, idari ve mali konular, yemek, giyim, doğum, evlenme, ölüm, yol ve aile yardımları’ gibi konular masaya yatırılacak.
İŞÇİ KANADI KONUYA NASIL YAKLAŞIYOR?
İşçi kanadında hükümetin son teklifiyle uzlaşma umutları yükseldi. Kamu Koordinasyon Kurulu, diğer ekonomik ve sosyal hakların alınması için mücadeleye devam etme kararı aldı.
ARABULUCU VE HAKEM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİKLER NELER?
Toplu İş Sözleşmesi çerçevesinde Arabulucu ve Hakeme Başvurma Yönetmeliği’nde de bazı değişiklikler gerçekleştirildi. Toplu iş uyuşmazlıklarını inceleyecek “uzman ve raportör” olarak adlandırılan bir ekip oluşturulacak.
GENEL SEKRETERLİK YAPISINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
Yeni yönetmelikle genel sekreterlik yapısı da güncelleniyor. Genel Sekreterlik; Karar, İdari İşler, Mali İşler, Gelen Evrak, Giden Evrak ve Raportör Koordinasyon birimlerinden oluşacak.
KARAR SÜRESİNDEKİ YENİ DÜZENLEME
Yönetmelikte belirlenen “karar verme süresi” ile ilgili 22. maddede yapılan değişiklikle, Yüksek Hakem Kurulu, ilk toplantı gününden itibaren iki ay içinde kararını verecek. Her iki tarafın yazılı talebi olması durumunda, bu süre bir ay daha uzatılabilecek.
ÖZEL HAKEM SÜRESİNDE DEĞİŞİKLİK VAR MI?
Yüksek Hakem Kurulu’ndan özel hakem seçilmesi halinde, 30 gün olan karar verme süresi, tarafların anlaşma için yazılı talepte bulunması halinde 15 gün daha uzatılabilecek.