Milyonlarca çalışan, yıllık izinlerini kullanmaya başladı. Çalışanların hizmet süresine göre yıllık izin gün sayıları belirleniyor. 1 yıldan 5 yıla kadar çalışanlar en az 14 gün, 5 yıldan fazla ama 15 yıldan az hizmeti olanlar en az 20 gün, 15 yıl ve üzeri hizmet süresi olanlar ise en az 26 gün yıllık izin kullanma hakkına sahip.
Yıllık izinlerin istenilen gün sayısı kadar kullanılmasının yanı sıra, birçok çalışanın farkında olmadığı bir durum da mevcut. Yol izni, ücretli yıllık izne dahil edilebiliyor.
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 6. maddesi doğrultusunda, yıllık ücretli iznini işyerinin bulunduğu yerden farklı bir yerde geçirmek isteyen çalışanlar, talep etmek ve bu durumu belgelendirmek koşuluyla gidiş ve dönüşlerinde yolda geçirecek süreleri karşılamak üzere işverenleri tarafından toplamda dört güne kadar ücretsiz yol izni alma hakkına sahip.
İzin tarihleri belirlendikten sonra, çalışanın işverene iznin geçileceği yere dair belge sağlaması gerekmektedir. Örneğin, İstanbul’da çalışan bir kişi tatilini Marmaris’teki bir otelde geçirmek istiyorsa, fatura veya kiralama sözleşmesini işverene sunması beklenmektedir.
Ancak pratikte, yol izni talep eden personel sayısı oldukça sınırlıdır. Çoğu çalışanın, Cumartesi günü başlayıp bir hafta sonra Pazartesi işbaşı yaptığı izne ayrılma yöntemi tercih edildiği gözlemlenmektedir. Bu durumda, toplamda 9 gün izin kullanılırken, dört gün yol izni verilmesi halinde toplam izin süresi 13 güne çıkmaktadır.
Yol izinleri genelde ücretsiz sayılmakta. Ancak, işverenin iyi niyeti durumunda çalışanlara bu süre zarfında maaş da ödenebilir. Dört günlük yol izni için ücret ödenmesi zorunlu değildir, bu tamamen işverenin tercihlerine bağlıdır.