İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması çerçevesinde, Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu toplam 105 şüpheli tutuklanırken, 215 kişi hakkında adli kontrol tedbiri uygulandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, CHP’deki “para sayma” görüntüleri ile ilgili yürütülen soruşturma sürecinde ifadesi alınan tanıklar, İmamoğlu ve çok sayıda kişinin iş insanlarını para vermeye zorladıkları ve haksız kazanç sağladıkları yönünde beyanlarda bulundu. Ayrıca, bu kişilerin suç geliri aklama amacıyla “gizli kasa” olarak adlandırılan sivil şahısları kullandıkları iddia edildi.
Soruşturma, HTS kayıtları, kamera görüntüleri, MASAK raporları ve 20’yi aşkın tanık ifadesinin yanı sıra İBB ve iştirak şirketleri tarafından yapılan ihalelerde usulsüzlük iddiaları üzerine başlatıldı. Başsavcılık, “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçları kapsamında işlem başlattı.
– İLK OPERASYON
Suç örgütü elebaşı olduğu öne sürülen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile diğer şüpheliler, İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun, İmamoğlu İnşaat Şirketi Genel Müdürü Tuncay Yılmaz, İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, Ertan Yıldız ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın da aralarında bulunduğu 94 kişi için gözaltı, arama ve el koyma kararı verildi.
19 Mart tarihinde, başsavcılığın talimatıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi dedektifleri, soruşturma kapsamında yüzlerce şüpheliye yönelik ilk operasyonunu gerçekleştirdi. Bu operasyonda, İmamoğlu, Ongun ve Çalık da dahil olmak üzere toplam 87 kişi gözaltına alındı.
Alınan ifadeler sonrası 20 Mart’ta, İmamoğlu, “Bu soruyu muhatap almıyorum. Tüm isnatları şiddetle reddederim.” diyerek birçok soruya cevap vermekten kaçındı.
– İMAMOĞLU’NUN TUTUKLANMASI
Adli Aşamalardan sonra İmamoğlu, savcılığa yaklaşık 2,5 saat ifade verdikten sonra, “suç örgütü kurmak”, “ihaleye fesat karıştırmak” ve “rüşvet almak” suçları gerekçe gösterilerek tutuklanması talep edilen nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Savcılık, İmamoğlu ve 89 şüpheli için “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “ihaleye fesat karıştırmak”, “rüşvet almak” gibi suçlardan tutuklama talebinde bulundu. Savcılığın sevk yazısında, İmamoğlu liderliğinde oluşturulan yapının, birçok ihaleye fesat karıştırdığı ve dolandırıcılık eylemlerinde bulunduğu yönünde tespitlere yer verildi.
İmamoğlu ile birlikte Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık da dahil olmak üzere toplam 48 zanlı tutuklanırken, diğer 41 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İmamoğlu, 23 Mart’ta tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla görevden uzaklaştırıldı.
– İkinci operasyon
Soruşturma çerçevesinde, 26 Nisan’da 53 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilirken, aralarında Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı, İBB Meclis Üyesi Ali Rıza Akyüz ve İmamoğlu’nun koruması Çağlar Türkmen’in de bulunduğu 18 kişi tutuklandı.
– Üçüncü operasyon
20 Mayıs’ta 22 şüpheli hakkında düzenlenen gözaltı kararında, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin de dahil olmak üzere 13 kişi tutuklandı, 7 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
– Dördüncü operasyon
22 Mayıs’ta, başsavcılığın talimatıyla gözaltına alınan 7 şüpheli, ardından tutuklandı.
– Beşinci operasyon
23 Mayıs’ta yapılan operasyonda 46 zanlıya yönelik gözaltı kararı uygulandı ve aralarında KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt ile İSTAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökmen Togay’ın da bulunduğu 25 kişi tutuklandı.
– Altıncı operasyon
31 Mayıs’ta düzenlenen altıncı operasyonda, eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas ve Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Erçevik yakalanarak tutuklandı.
– İmamoğlu’nun avukatının tutuklanması
Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, etkin pişmanlıktan yararlanan şüphelilerin beyanları doğrultusunda 19 Haziran’da tutuklandı. Ayrıca, İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş’in oğlu ve yeğeni de aynı tarihte tutuklandı.
– Yedinci operasyon
5 Temmuz’da gerçekleştirilen operasyon sonucunda, şüpheliler arasında Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Ahmet Şahin ile şoförü tutuklanırken, avukatın adli kontrol tedbiri uygulandı.
– Sekizinci operasyon
18 Temmuz’da yapılan operasyonda 15 şüpheli gözaltına alınmış, daha sonra 17 şüpheliye ulaşıldı. Gözaltına alınan 8 kişi tutuklandı.
– Etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren 39 şüpheli tahliye edildi
Soruşturma kapsamında toplam 42’si tutuklu 74 şüpheli, etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde ifade verdi. İfade veren tutuklu şüpheliler arasında İBB Kültür AŞ Genel Müdürü ve diğer iş insanları yer aldı. Bu şüphelilerin 39’u tahliye edilirken, bazıları ise ifadelerinin yetersiz bulunması nedeniyle tutuklu kaldı.
– Bazı şüphelilerin ifadeleri
Etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren İSTAÇ Yönetim Kurulu Başkanı, 2019’da İSTON AŞ’de göreve başlamadan önceki süreçte şüpheli Ertan Yıldız’ın iştiraklerdeki koordinasyon sürecini anlattı. Ayrıca, iş insanı Adem Soytekin, operasyonun önceden duyurulduğunu ve paraların gizlendiğini öne sürdü.
Bunların yanı sıra İBB Harita Mühendisi Yakup Öner, İmamoğlu ile yapılan gayri resmi bir maaş anlaşmasını ifade etti ve bazı iş insanları da İBB’den hak ettikleri ödemelerini alabilmek için belirli miktarda komisyon vermek zorunda kaldıklarını aktardı.
En son yürütülen süreçte şüpheli sayısı 330’a ulaşırken, önceki operasyonlarda yakalanan kişilerin bir bölümü tutuklandı, diğerleri hakkında adli kontrol kararı uygulandı. Şu anda 105 şüpheli tutuklu, 215 kişi ise adli kontrol tedbiri altında bulunuyor.
Kolluk kuvvetlerinin, İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun’un “danışmanı” olarak tanıttığı Emrah Bağdatlı ve iş insanı Murat Gülibrahimoğlu’nu da yakalama çalışmaları sürmektedir.