İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, CHP’deki “para sayma” görüntüleri üzerine başlatılan soruşturma çerçevesinde ifadelerini veren tanıklar, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve birçok kişinin iş insanlarını para vermeye zorlayarak haksız kazanç sağladıklarını, bazı iş insanlarıyla işbirliği yaparak suçtan elde ettikleri paraları akladıklarını, gizli kasa olarak tanımlanan sivil kişileri para transferleri ve tahsilatlarında kullandıklarını belirtmiştir.
Soruşturma, HTS kayıtları, kamera görüntüleri, MASAK raporları ve 20’den fazla tanık ifadesinin yanı sıra İBB ve iştirak şirketleri tarafından gerçekleştirilen açık hava reklam ihaleleri, hizmet alımları ve muvazaalı sözleşmelerde usulsüzlük tespit edildiğine dair mülkiye müfettişliği raporuna dayanarak başlatılmıştır. Başsavcılık, bu kapsamda “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından soruşturma açmıştır.
İlk operasyon
Suç örgütünün lideri olduğu iddia edilen Ekrem İmamoğlu ile birlikte örgüt yöneticisi konumundaki Murat Ongun, Tuncay Yılmaz, Fatih Keleş, Ertan Yıldız, Mehmet Murat Çalık ve bu kişilerle bağlantılı 94 şüpheli hakkında gözaltı, arama ve el koyma kararı çıkarılmıştır. Başsavcılığın talimatı ile 19 Mart’ta İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi, soruşturma kapsamında ilk operasyonu gerçekleştirmiştir.
Bu operasyonda İmamoğlu, Ongun ve Çalık dahil olmak üzere toplam 87 kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltında bulunan şüphelilerin ifade işlemlerine 20 Mart tarihinde başlanmıştır.
Ekrem İmamoğlu, 21 Mart’ta emniyette alınan ifadesinde birçok soruya “Bu soruyu muhatap almıyorum. Tüm isnatları şiddetle reddederim.” yanıtını vermiştir.
İmamoğlu’nun tutuklanması
Emniyetteki işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilen İmamoğlu, savcılıkta yaklaşık 2,5 saat ifade vermiştir. Ardından, “suç örgütü kurmak”, “ihaleye fesat karıştırmak” ve “rüşvet almak” suçlarıyla tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderilmiştir.
Savcılık, İmamoğlu ve toplam 89 şüpheliyi “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “ihaleye fesat karıştırmak”, “rüşvet almak” gibi ağır suçlarla tutuklama talebiyle hakimliğe sevk etmiştir. Sevk yazısında, İmamoğlu’nun elebaşılığında Medya AŞ ve Kültür AŞ’de birçok ihaleye fesat karıştırıldığı ve kamu kurumu zararına dolandırıcılık eylemlerinin gerçekleştirildiği vurgulanmıştır.
Yazıda, İmamoğlu’nun örgüt içerisinde tartışılmaz bir söz sahibi olduğuna ve verilen talimatların örgüt üyeleri tarafından yerine getirildiğine dair ifadelere yer verilmiştir. İmamoğlu ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık dahil olmak üzere 48 kişinin tutuklandığı, 41 kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı aktarılmıştır.
23 Mart günü İmamoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın kararı doğrultusunda görevden uzaklaştırılmıştır.
İkinci operasyon
Soruşturma kapsamında 26 Nisan’da 53 şüpheli için gözaltı kararı alınmış ve ikinci operasyon gerçekleştirilmiştir.
Operasyonda Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz gibi önemli isimlerin aralarında bulunduğu 18 kişi tutuklanmış, 34 kişi adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştır.
Üçüncü operasyon
Başsavcılık, soruşturma çerçevesinde 20 Mayıs’ta 22 şüpheli hakkında daha gözaltı kararı çıkarmıştır.
Gerçekleştirilen operasyonda, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin’in de aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklanmış, 7 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır.
Dördüncü operasyon
Başsavcılığın 22 Mayıs’ta çıkardığı gözaltı kararının ardından yakalanan bazı şüpheliler tutuklanmıştır.
Beşinci operasyon
Soruşturma çerçevesinde, 23 Mayıs’ta 46 zanlıya yönelik beşinci operasyonlar gerçekleştirilmiştir. KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt ve diğer önemli isimlerin de aralarında bulunduğu 25 kişi tutuklanmış, 21 şüpheli adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştır.
Altıncı operasyon
Soruşturma doğrultusunda 31 Mayıs’ta düzenlenen altıncı operasyonda eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu ile bazı diğer önemli şahıslar yakalanarak tutuklanmıştır.
İmamoğlu’nun avukatının tutuklanması
Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan şüphelilerin ifadeleri üzerine 19 Haziran’da tutuklanmıştır. Diğer gözaltına alınan şüpheliler arasında İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş’in oğlu Mustafa Keleş ile yeğeni Murat Keleş de bulunmaktadır; her ikisi 20 Haziran’da tutuklanmıştır.
Yedinci operasyon
5 Temmuz’da yapılan operasyonda 3 şüpheli daha gözaltına alınmıştır. Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Ahmet Şahin ile şoförü Sonkan Turan tutuklanırken, avukat Onur Büyükhatipoğlu hakkında adli kontrol uygulanmasına karar verilmiştir.
Sekizinci operasyon
18 Temmuz’da gerçekleştirilen operasyonla 15 şüpheli gözaltına alınmış, ilerleyen günlerde bu sayı 17’ye yükselmiştir. Gözaltına alınan 8 kişiden bazıları tutuklanmış, 9’u hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştır.
Etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren şüpheliler
Soruşturmanın derinleşmesiyle birlikte, tutuklu 74 şüpheliden 42’si etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde savcılığa başvurmuş ve ifade vermiştir. Bu ifadeler, soruşturmanın seyrine etki etmiştir.
İfade verenlerden 39’unun tahliye edildiği, ancak İBB Harita Mühendisi Yakup Öner, iş insanı Sarp Yalçınkaya ve avukat Orçun Muhittin Yılmaz’ın ifadelerinin yetersiz bulunması nedeniyle tahliye edilmediği açıklanmıştır.
Bazı şüphelilerin ifadeleri
İSTAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökmen Togay, etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde önemli açıklamalarda bulunmuş ve sürecin başından itibaren yaşananları detaylandırmıştır. Diğer iş insanları da benzer iddialarda bulunmuştur.
Bunlar arasında Nuhoğlu İnşaat Genel Müdürü Ali Nuhoğlu, İBB Harita Mühendisi Yakup Öner ve Neva Reklamcılık sahibi Ahmet Çiçek, yaşadıkları sıkıntıları ve baskıları detaylı bir şekilde aktararak, soruşturmanın henüz tam anlamıyla tamamlanmadığını belirtmişlerdir.
Şüpheli sayısının artışı
Soruşturma sürecinde şüpheli sayısı 330’a ulaşmıştır. Bu kişilerden 320’sinin polis ve jandarma tarafından gerçekleştirilen operasyonlarla yakalandığı bildirilmiştir. Şu an itibariyle 105 kişi tutuklu, 215 kişiye ise adli kontrol şartı uygulanmaktadır.
Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Murat Ongun’un “danışmanı” olarak kendini tanıtan Emrah Bağdatlı ve iş insanı Murat Gülibrahimoğlu’nun da aralarında bulunduğu 10 şüpheliyi yakalamak için çalışmalar devam etmektedir.