İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde CHP’li üyelerin oylarıyla Mavigöl ve çevresi, döküm sahası olarak ilan edildi. Bu durum, kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün sit alanı kararı doğrultusunda Arnavutköy Belediyesi bu karara müdahale etti. Başkan Mustafa Candaroğlu, bakanlığın durdurma kararını İBB ekiplerine bizzat iletti.
Gelişmeler ardından konu, Arnavutköy Belediye Meclisi’nin gündemine alındı. Mecliste söz alan CHP Grup Başkanvekili Ayhan Örs, Mavigöl’ün “doğal değil, yapay bir gölet” olduğunu iddia etti. Örs, gölette “balık yaşamadığını” belirterek, “Bu göl, Arnavutköy’e bir katkı sağlamaz. Mevcut gölün rehabilitasyonu yalnızca toprak dolgu sistemiyle mümkündür” şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu ifadeleri, meclis üyeleri ve kamuoyunda yoğun bir tepkiyle karşılandı.
DEMİRHAN: MAVİGÖL’Ü KORUYALIM
CHP’li üyelerin açıklamalarına tepki olarak Arnavutköy Belediye Başkan Yardımcısı Hamdi Demirhan, İBB Meclisi’nden çıkan kararın 20 farklı döküm noktasını kapsadığını hatırlattı. Demirhan, “Mavigöl farklıdır. Bu alan, yaklaşık 30 hektar büyüklüğünde ve doğal kaynaklarla beslenen, bölge halkı tarafından benimsenmiş bir göldür. Tarım İl Müdürlüğü burada yıllardır yavru balık bırakıyor; oluşmuş bir ekosistem mevcut” dedi.
Demirhan, ayrıca 2022 yılında Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gölün “öneri sulak alan” olarak tescillendiğini ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 10 Temmuz 2025 tarihli yazısında bölgenin “potansiyel doğal sit alanı” olduğu belirtildiğini aktardı. Söz konusu yazıda, “bundan sonra yapılacak tüm işlemler için müdürlükten görüş alınması gereklidir” ifadesine dikkat çekti.
Konuşmasında Mavigöl’ün geçmişte de benzer tehditle karşı karşıya kaldığına vurgu yapan Demirhan, “İBB daha önce de burayı mezarlık alanı yapmak istemişti. O zaman da karşı çıktık. Şimdi ise buranın döküm sahası olarak belirlenmesi isteniyor. Doğamız ve geleceğimiz bizim olsun. Gelin hep birlikte bu alanı koruyalım” çağrısında bulundu.
Demirhan sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Burası Arnavutköy ve özellikle Bolluca için önemli bir göldür. Su sporları yapılabilecek ve doğal piknik alanı olarak değerlendirilebilecek bir yer. Gelin, bunu birlikte projelendirelim. Muhalefet olarak bu sürece destek verin. Çünkü bilim insanlarının bile kabul ettiği, bu alanda oluşmuş bir doğal ekosistemin korunması adına birlikte çalışmalıyız.”
CHP’li meclis üyelerinin sözlerine tepki gösteren AK Parti Meclis Üyesi Ercan Döner, bölge halkının düşüncelerini dile getirdi. Döner, “Halk, bu duruma tepkili. Sürekli hafriyat araçları çalışıyor, yollar zarar görüyor, Bolluca’nın içinde gürültü var. Esnaflar ve vatandaşlar mağdur. Hep birlikte hareket edelim. Orayı doldurmayalım, rehabilitasyon için farklı yollar bulabiliriz. Gölü koruyalım ve o güzelliği sürdürelim” diyerek çağrıda bulundu.
VATANDAŞLARIN TEPKİLERİ
Mavigöl’ün döküm sahası olarak belirlenmesine karşı çıkan Yunus Emre Özdemir, “1999 yılından beri Bolluca’da yaşıyorum. Bu göl bizim çocukluğumuz, nefesimiz. Balık ve kuş var, burada piknik yapıyoruz. Doğamız yok edilmek isteniyor. Bolluca halkı olarak döküm sahası istemiyoruz” dedi.
İbrahim Yılmaz ise, “Orası döküm sahası olmasın. Ağaç dikip park yapın, insanlar buraya gelsin, dinlensin. Arnavutköy’e bu kamyonlar artık girmesin” diye konuştu.
Arnavutköy Belediyesi, Mavigöl ve çevresindeki doğa tahribatını durdurmak için hem sahada hem de meclis düzeyinde yürüttüğü çalışmaları kararlılıkla sürdürüyor.