Roketsan, yeni geliştirdiği altı silah sistemi ile IDEF 2025 fuarına katıldı. Türkiye’nin en büyük hipersonik balistik füze projesi olan Tayfun Blok 4, yenilikleriyle ülkenin hava gücünü daha da güçlendirecek.
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, yeni füzenin savaş alanında en etkili caydırıcılığı sağlayacağına dikkat çekti.
İkinci, IDEF’25’teki katılımlarına dair yaptığı açıklamada, “Altı yeni ürünümüzün tanıtımını gerçekleştirdik ve savunma teknolojisinde geldiğimiz aşamayı bir kez daha gözler önüne seriyoruz. Tamamı Türk mühendislerin eseri olan yerli ve milli savunma sistemlerimizle ülkemizi gururla temsil ediyoruz. Buradan aldığımız güçle savunmada tam bağımsız Türkiye için araştırma, geliştirme ve üretim faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.” şeklinde ifadeler kullandı.
Roketsan, 6 yeni sistemini ilk kez IDEF 2025’te sergiliyor
Roketsan’ın fuarda tanıttığı bu yeni ürünler oldukça büyük ilgi gördü. IDEF’25’te ilk kez sergilenen sistemler ve özellikleri aşağıda sıralanmaktadır:
AKATA kapsüllü ATMACA
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde yer alan ATMACA Gemisavar Füzesi’nin denizaltından atılabilir versiyonu olan AKATA, Türkiye’ye su altından güdümlü mermi atış kabiliyeti kazandıracak. Üstün teknoloji ile donatılan AKATA, 250 kilometreyi aşan menzili ve yüksek patlayıcı etkili harp başlığı ile Mavi Vatan’ın savunmasına katkı sağlayacaktır.
GÖKBORA görüş menzili ötesi havadan havaya füze
GÖKBORA, insanlı ve insansız savaş uçağı platformlarında düşman hedeflerine karşı etkili bir rol üstlenecek. Üstün güdüm yetenekleri ve 100 deniz milini aşan menzili ile GÖKBORA, havadan gelebilecek her türlü tehdidi etkisiz hale getirme kapasitesine sahip bir sistem olarak dikkat çekiyor.
TAYFUN Blok-4 hipersonik füze
Türkiye’nin en uzun menzilli ve milli imkanlarla üretilen balistik füzesi TAYFUN’un BLOK-4 Hipersonik versiyonu, IDEF’25’te ilk kez sergilendi. Bu yeni versiyon, 7 tonun üzerinde ağırlığı ile uzun menzil hedeflerine ulaşarak Türk savunma sanayisinde bir başka rekor daha kırıyor. Çok maksatlı harp başlığı ile TAYFUN, hava savunma sistemleri, komuta kontrol merkezleri, askeri hangarlar ve stratejik tesisleri uzun mesafeden yok edebilme kabiliyetine sahip.
EREN yüksek hızlı çok amaçlı dolanan mühimmat
SİHA, helikopter, kara araçları ve deniz platformlarından atılabilen EREN, düşük hızda seyreden hava unsurları, zırhlı/zırhsız yer hedefleri ve anti-personel maksatlarla kullanılabilecek. Üstün güdüm yeteneği ve 100 kilometreyi aşan menzil kapasitesi ile EREN, bu alandaki önemli ihtiyacı karşılayacak.
300 ER
Jet ve SİHA platformlarına entegre edilebilen 300 ER, 500 kilometreyi aşan menzili ile stratejik hedefleri, düşman hava savunma unsurlarının tehdit alanına girmeden etkili bir şekilde yok edebilen havadan atılan balistik bir füzesi olarak öne çıkıyor. Farklı hedef tiplerine göre çeşitlendirilebilen güdüm yöntemleri ve harp başlıklarına sahip olan bu sistem, kısa sürede yüksek süratle hedefleri etkisiz hale getirme kapasitesine sahiptir.
ŞİMŞEK-2 uydu fırlatma aracı
ŞİMŞEK-1 Uydu Fırlatma Aracı’nın ilk fırlatma testini 2027’de gerçekleştirmeyi planlayan Roketsan, 1.500 kilogram ağırlığındaki uyduları 700+ kilometre irtifadaki kendi yörüngesine yerleştirmek üzere geliştirdiği ŞİMŞEK-2 Uydu Fırlatma Aracı ile Türkiye’yi uzay alanında daha ileri seviyelere taşımayı hedefliyor.