Dışişleri Bakanlığı, İsrail Meclisi’nde Batı Şeria’nın ilhakına ilişkin atılan adımlara dair yazılı bir bildiri yayınladı.
Bildiride, “İsrail Meclisi’nde oylanan ve işgal altındaki Batı Şeria’nın ilhakını öngören karar, uluslararası hukuk bakımından geçersizdir ve herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır” denildi. Ayrıca, Batı Şeria’nın Filistin toprakları olduğu ve 1967 yılından beri İsrail’in işgali altında bulunduğu kaydedildi.
Açıklamada, İsrail’in ilhak yönündeki tüm girişimlerinin barış sürecini sabote etmeyi amaçlayan meşru olmayan ve provokatif unsurlar olduğuna dikkat çekildi.
Israil Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin uyguladığı şiddet politikalarının ve hukuksuz eylemlerin, her geçen gün yeni krizlerle sonuçlandığı ve uluslararası düzene ile bölgesel güvenliğe büyük tehdit oluşturduğu belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: “Soykırımcı İsrail’in saldırganlığına karşı acil olarak bağlayıcı ve caydırıcı tedbirler alınmalı; uluslararası sistemin hukuki ve ahlaki gereksinimleri etkin bir şekilde karşılanmalıdır.”
İsrail Meclisi, hükümeti Batı Şeria’yı ilhak etmeye çağırdı
İsrail Meclisi, bugünkü oturumda 1967 yılında işgal edilen Filistin toprakları olan Batı Şeria’nın ilhakı için hükümete çağrıda bulunan kararı oyladı.
Toplam 120 milletvekili bulunan mecliste, 71 milletvekili bu kararı desteklerken, 13’ü karşı oy kullandı, kalan vekiller ise çekimser kaldı.
Kabul edilen kararda, Batı Şeria’nın “Yahudi halkının tarihi, kültürel ve manevi anavatanı ve İsrail topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğu” ifade edildi.
İsrail’in ilhak etmek istediği: İşgal altındaki Batı Şeria
İsrail’in 1967 yılında işgal ettiği Batı Şeria, uluslararası hukuk açısından işgal olarak değerlendiriliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden çıkan kararlara göre, İsrail’in savaş yoluyla ele geçirdiği bu toprakları ilhak edilmesi kabul edilmiyor.
İsrail, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi’ndeki saldırıları nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçlamasıyla karşı karşıya kalırken, aynı zamanda işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin topraklarını gaspetme girişimlerini artırıyor.
İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now’un raporuna göre, 2025 yılının ilk üç ayında Batı Şeria’daki toprak gaspı, 2024 yılının toplamını geçmiş durumda.
Uluslararası hukuk gereği, işgalci olan İsrail’in işgal ettiği topraklara kendi vatandaşlarını yerleştirmesi veya burada yaşayan Filistinlileri zorla göç ettirmesi yasa dışı olarak kabul edilmektedir.
Aşırı sağcı İsrailli partiler ve siyasetçiler, işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudilerin üstünlük sağlama çağrıları yaparak, İsrail’in daha fazla toprak alması ve Batı Şeria’yı ilhak etmesi gerektiğini savunuyor.
İşgal altındaki Batı Şeria’da 451 bin, Doğu Kudüs’te ise yaklaşık 230 bin İsrailli yer alırken, bu durum uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor. Yasa dışı yerleşimlerde yaşayan İsrailliler, İsrail yasalarına tabi iken, Batı Şeria’da yaklaşık 4 milyon Filistinli, İsrail ordusunun kontrolü altında ve askeri yönetimle karşı karşıya kalıyor. Özellikle İsrail ordusunun kontrol noktaları, yol kapatmaları ve baskınları, Filistinlilerin yaşamını zorlaştırmakta. Ayrıca, Filistin topraklarını işgal eden İsraillilerin saldırıları da bu duruma ekleniyor.