Başkent’nin iletişim sponsoru olarak görev aldığı IDEF 2025, Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın desteğiyle ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın yönetimi altında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) düzenleniyor.
Fuarda yapay zeka platformları arasında yer alan MAIN ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mendi, bu ürünün kurumsal kullanıma yönelik tasarlandığını ve bu nedenle kapalı devre bir sistem özelliği taşıdığını belirtti.
MAIN’in internet bağlantısı olmayan ortamlarda da işlev görebilen bir yapay zeka asistanı olduğunu vurgulayan Mendi, kurumların büyük miktarda veri tutma ihtiyacı göz önüne alındığında, bu verilerin anlamlandırılmasının ve yapay zekaya entegre edilmesinin gerekliliğine işaret etti.
HAVELSAN olarak ilk önce bu altyapıyı sağladıklarını aktaran Mendi, “MAIN ile kurumlardaki verileri akıllı hale getiriyor ve daha yüksek kaliteli hizmet sunarak verimliliği artırıyoruz” ifadelerini kullandı.
[Fotoğraf: AA]
“Farklı uygulamalara hitap eden bir altyapı sunuyoruz”
Günlük hayatta sıkça kullanılan Gemini veya ChatGPT gibi uygulamalar üzerinden yapay zeka asistanı hizmeti alınabildiğini belirten Mendi, bu platformların kurumsal kullanım için uygun olmadığını dile getirdi.
Mendi, bu tür uygulamalarda veri güvenliği konusunda yaşanabilecek sorunlara dikkat çekerek, “Verilerin dışarıya çıkması ve internet üzerinden tüm dünyaya açılması, siber güvenlik açısından ciddi riskler oluşturuyor. MAIN ile kurumların yapay zekayı güvenli bir şekilde kullanmalarına olanak tanıyan bir altyapı geliştirdik.” dedi.
HAVELSAN’ın sunucuları aracılığıyla verilere altyapılı bir şekilde erişim sağladıklarını ifade eden Mendi, bu sayede verilerin dışarı sızmasını engelleyerek kurumların yapay zekanın getirdiği avantajlardan yararlanmasına olanak tanıdıklarını sözlerine ekledi.
[Fotoğraf: AA]
“Çeşitli segmentlere yönelik hizmetler sunuyoruz”
Mendi, MAIN ile birden fazla parametreye dayanan modeller geliştirdiklerini belirterek, “Şu anda 9 milyar, 70 milyar ve daha fazla parametre içeren modellerimiz mevcut. Kurumların verilerine bağlı olarak farklı modeller kullanılabilmekte.” dedi.
Farklı sektörlere hizmet verdiklerini ve ihtiyaçlara göre tasarlanmış bir yapay zeka asistanı sunduklarını vurgulayan Mendi, askeri alanlarda da kullanılabilecek bir altyapı sağladıklarına dikkat çekti. Yazılım geliştirme süreçlerini optimize etmek için yazılım geliştirme asistanı işlevi görebileceğini de sözlerine ekledi. Düşük kod geliştirme platformları ile hızlı uygulama geliştirilmesine katkı sağladıklarını söyledi.
HAVELSAN olarak kamu sektöründe dijital dönüşüm çalışmaları sürdürdüklerini belirten Mendi, MAIN ile kamu kurumlarındaki büyük verilerin daha anlamlı hale getirilmesini ve verimliliğin artırılmasını amaçladıklarını ifade etti.
Mendi, “Öncelikli hedefimiz, kamu sektöründeki dönüşümü tamamlamak. Daha sonra bunu tüm Türkiye’ye yaymak ve nihayetinde son kullanıcılara ulaşabilecek bir yapı sunmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.