Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, tütün ve tütün ürünleriyle mücadelede izlenecek yeni stratejileri paylaştı.
Demirkol, dünya genelinde her yıl yaklaşık 8 milyon insanın sigara ve tütün ürünlerine bağlı sebeplerden yaşamını yitirdiğini, bunun yanı sıra 1,3 milyon kişinin pasif içicilikten dolayı hayatını kaybettiğini belirtti. Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 100 bin vatandaşın sigara yüzünden hayatını kaybettiğini ifade etti.
Tütünle mücadele çalışmalarının giderek daha etkili hale geldiğini vurgulayan Demirkol, sigara bırakma polikliniklerinin sayısının şu an 700’e ulaştığını ve yıl sonuna kadar bu sayının 1000’e çıkarılması için çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.
Türkiye genelinde tüm ilçelerde, hastaneler ve sağlıklı hayat merkezlerinde sigara bırakma polikliniği hizmetlerinin sunulmasının planlandığını belirten Demirkol, “Ayrıca illerimizde ve merkez teşkilatımızda ‘yerinde sigara polikliniği’ uygulaması ile vatandaşlarımıza sigara bırakma hizmeti vereceğiz. Bu noktada ALO 171 hattımız, sigara bırakmak isteyen tüm bireylere 7 gün 24 saat ulaşılabilir durumda.” ifadelerini kullandı.
Sigara bırakma polikliniklerinde, psikologlar ve uzman hekimler tarafından sertifikalı danışmanlık hizmeti sağlandığını, vatandaşların sigarayı bırakma sürecinde ücretsiz ilaç desteği de aldığını aktaran Demirkol, bu tür hizmetleri artırmayı hedeflediklerini söyledi.
“3 büyük ilde 1000’e yakın ekip sahaya inecek”
Demirkol, 4207 sayılı Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun çerçevesinde kapalı alanlarda sigara içmenin yasak olduğunu hatırlatarak, temiz ve dumansız hava için yerinde ve çapraz denetimlerin artırılacağını ifade etti.
Bu yılın başından itibaren iller ve ilçeler arasında çapraz denetimlerin gerçekleştirildiğini belirten Demirkol, şu bilgileri verdi: “Yaklaşık 4 bine yakın ihlal cezalandırıldı. Bu hafta itibarıyla 3 büyük ilimiz başta olmak üzere tüm illerimizde çevre illerden destekli yoğun bir denetim başlatıyoruz. İllerimizde kolluk kuvvetlerimizle birlikte kapalı alanlarda sigara içme konusundaki denetimlere yoğun bir şekilde başladık. Bu hafta 1000’e yakın ekiple etkinliklerimize devam ediyoruz.”
Kapalı alanda sigara içene de içirtene de ceza var
Türkiye’de satışı yasak olan elektronik sigaraların kullanımına ilişkin de kolluk kuvvetleri ile birlikte yoğun denetim yapıldığını belirten Demirkol, “Kapalı alanlarda sigara içen bireylere yasanın ihlali sebebiyle ceza uygulanacağını hatırlatmak istiyoruz. Hem bireylere hem de işletmelere kesilen bu cezalar, içmeyen vatandaşların pasif maruziyetini önlemeyi hedefliyor. Yaklaşık 2000 lira ceza bireysel olarak uygulanıyor. Bu farkındalığı artırmak adına hem bireylere hem de ihlal yapan işletmelere ceza uygulanacağını hatırlatıyoruz. Dumansız bir Türkiye hedefi için atılması gereken en önemli adımlardan biri bu.”
“Polikliniklere başvuru yüzde 85 arttı”
Demirkol, sigara bırakma polikliniklerinin sayısını artırma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “ALO 171 hattı ve sağlıklı hayat merkezlerimiz aracılığıyla 200 bin vatandaşımıza sigara bırakma danışmanlık hizmeti sağlandı. Polikliniklere başvuru oranımız yüzde 85 arttı. Vatandaşlarımızın sigarayı bırakmak istemesi ve bu yönde sunulan imkanlar ile farkındalık çalışmaları bizi sevindiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyası çerçevesinde düzenlenen stantlarda, tütün ve tütün ürünlerinin zararları ile mücadele yöntemlerini anlatan broşürler dağıtıldığını ifade eden Demirkol, kapalı alanlarda sigara içilmesi durumunda ALO 184 ve “Yeşil Dedektör” hattının aranarak bildirimde bulunulmasını teşvik etti.
“Tüm ilçelerimizde sigara bırakma polikliniği planlıyoruz”
Çapraz denetim ekiplerinin sayılarının artırılarak 7 gün 24 saat hizmet vereceğini belirten Demirkol, “Yeni kampanyamız kapsamında tüm sağlıklı hayat merkezlerinde, hastanelerde ve ilçelerde sigara bırakma poliklinikleri oluşturmayı planlıyoruz. ALO 171 hattı ile sigara bırakma polikliniklerimizden sonra online sigara bırakma danışmanlık hizmetimizi de yerinde devam ettireceğiz.” dedi.
Bireyler, evlerinde veya işyerlerinde sigara bırakma polikliniği hizmetini online bir şekilde alabilecekler. Özellikle yoğun yerlerde, vatandaşların kolayca ulaşabileceği sigara bırakma polikliniklerinin etkin hizmet vermesi sağlanacak. Elektronik sigaralar ve yasak tütün ürünlerinin denetimi de İçişleri Bakanlığı iş birliğiyle artarak sürdürülecek.