Alman medyasında yer alan haberlere göre, Berlin’in İsrail politikası, Dışişleri Bakanlığı içindeki diplomatlar arasında hayal kırıklığına neden oldu. Bakanlıkta bazı ofislerin kapısında ve kantinlerde Gazze’ye destek veren afişlerin asılı olması dikkat çekiyor.
İddialara göre, Almanya Dışişleri Bakanlığında çalışan bazı diplomatlar, hükümetin uyguladığı İsrail politikasından rahatsızlık duyuyor. Spiegel dergisinin “Dışişleri Bakanlığında ayaklanma” başlıklı haberine göre, bu rahatsızlık sonucu yaklaşık 130 diplomat, kurum içindeki sohbet gruplarında Dışişleri Bakanı Johann Wadephul’dan İsrail’e karşı daha sert tedbirler talep ediyor. Bakanlıkta görev yapan bazı diplomatların özellikle gençleri arasında bu konudaki rahatsızlığın giderek arttığı görülüyor.
“SİLAH DESTEĞİ HUKUKİ SORUMLULUK YARATABİLİR” Çoğu 30-40 yaşlarındaki ataşeler ve danışmanlar, raporlar hazırlamasına karşın karar alma süreçlerinde yer almıyor. Hiyerarşinin üst kademelerindeki daha deneyimli diplomatlar, devletin çıkarlarını korumaya odaklanırken, genç diplomatlar Almanya’nın, İsrail’e yönelik tutumunun Rusya ve Myanmar’daki askeri yönetimlerle olan yaklaşımından farklı olmaması gerektiğini savunuyor. Bazı diplomatlar, Almanya’nın İsrail’e silah desteğinin ileride hukuki sorumluluklar doğurabileceği konusunda endişelerini dile getiriyor. Uluslararası hukuka atıfta bulunarak, bu durumun ileride Almanya’nın, Gazze’de kullanılan silahları tedarik etmesi nedeniyle savaş suçları gibi iddialarla karşılaşmasına yol açabileceğini belirtiyorlar.
SAYILARI GİDEREK ARTIYOR Eski diplomat ve Mısır ile Pakistan’da görev yapmış olan Martin Kobler, Dışişleri Bakanlığı’nda devlet çıkarlarının Almanya’nın uluslararası hukuka bağlılığıyla çelişmemesi gerektiğine inanan diplomatların sayısının sürekli arttığını ifade etti. Kobler, meslektaşlarının Almanya’nın Avrupa Birliği üyesi ülkeleri arasında yalnızlaşmasını endişe verici bulduğunu söyledi. Geçtiğimiz ay, 13 eski büyükelçi Almanya hükümetine, “İsrail ile silah ihracatı ve askeri işbirliği konusunda daha kısıtlayıcı bir yaklaşım” benimsemesi için bir mektup gönderdi. Dışişleri Bakanlığı, diplomatların tepkilerini dile getirdiği sohbet grubunun varlığını doğrulayarak, Bakan Wadephul ile bu konuda bir görüşme yapılmasının planlandığını belirtti.