Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçen yıl hayata geçirilen karekod uygulaması, gıda işletmelerinin denetim geçmişine erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu sistem, market, kasap, manav gibi gıda satış noktaları ile restoran, kafe, yemekhane gibi toplu tüketim yerlerinde uygulanacak.
Uygulama, yarından itibaren bu satış ve toplu tüketim alanlarında zorunlu olacak. Şu ana kadar isteğe bağlı olarak uygulanan karekod sisteminin, işletmeler tarafından tüketicilerin görebileceği bir yerde bulundurulması gerekecek.
Tüketiciler, karekodu mobil uygulama ile taratacak
Tüketiciler, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde yer alan karekodu, “Tarım Cebimde” mobil uygulaması üzerinden taratarak, işletmenin kayıt/onay numarası, unvanı, adres bilgileri ve son denetim tarihine ulaşabilecekler.
Bu uygulama ile tüketicilerin güvenilir gıdaya erişimi, menfaatlerinin korunması ve Bakanlığın yaptığı resmi kontrollerin görünürlüğünün artırılması amaçlanıyor.
“İşletmeler karekodu ücretsiz oluşturacak”
Bakanlığa bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitkisel Gıdalar Çalışma Grubu Sorumlusu Çiğdem Kurtar, gıda kontrollerinin şeffaflığı ilkesine bağlı olarak resmi kontrol sonuçlarının tüketicilere açık bir şekilde sunulduğunu ifade etti. Kurtar, uygulamanın Haziran 2024 itibarıyla zorunlu hale geleceğini ve bugüne dek gönüllülük esasına dayandığını belirtti.
Gıda işletmelerinin “üretim”, “satış” ve “toplu tüketim” olarak gruplandığını aktaran Kurtar, şunları söyledi: “Üretim işletmelerinde uygulama gönüllü devam ediyor. Market ve kasap gibi satış işletmeleri ile restoran ve kafe gibi toplu tüketim alanlarında uygulama zorunlu hale gelecek. İşletmeciler, ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ adresinden sadece vergi ve TC kimlik numaraları ile Bakanlıktan aldıkları işletme kayıt numarasını girerek anında ve ücretsiz olarak karekod oluşturabilecekler.”
Kurtar, oluşturulan karekodun tüketicilerin görebileceği bir alanda sergilenmesinin yeterli olduğunu, bu sayede tüketicilerin işletmenin Bakanlığa kayıtlı bir yer olduğunu anlayacaklarını da vurguladı. Ayrıca, tüketicilerin karekodu okuttuktan sonra bir uyumsuzluk tespit etmeleri durumunda “Alo 174 Gıda Hattı”na başvurabilecekleri hatırlatıldı.
“Uygulamaya geçmeyen işletmelere ceza kesilecek”
Kurtar, şikayetler ya da rutin denetimlerde uygulamaya geçmeyen işletmelere para cezası verileceğini belirtti. Ayrıca, gıda kontrollerinde yüksek teknoloji kullanarak steril ambalajlarla numune alındığını ve DNA düzeyinde denetimler yapıldığını sözlerine ekledi. Kurtar, tüketicilerin ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ ve ‘Tarım Cebimde’ uygulamasını takip etmeleri gerektiğini, en iyi denetçinin tüketici olduğunu hatırlatarak, güvenilir gıda algısının işletmeler üzerinde olumlu bir etki yarattığını belirtti.