İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Kontrol Merkezi’nde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Derince, İstanbul’da sorumlu oldukları bölgelerde 2024 yılı itibarıyla 78, bu yılın temmuz ayına kadar ise 38 yangın vakası meydana geldiğini belirtti. Kentte yangın riskinin sürdüğünü ifade eden Derince, bu konuda alınacak önlemlerin önemini vurguladı.
51 ilk müdahale ekibi, 28 arazöz ve 374 yangın işçisinin İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nde görev yaptığını kaydeden Derince, ihtiyaç duyulması halinde 10 bin yangın gönüllüsünün de müdahale için hazır beklediğini aktardı. Ayrıca bölgedeki yangın kaldırma çalışmalarında bir helikopterin de faal olduğunu, Türkiye genelindeki yangın organizasyonunun ise dinamik bir yapı sergilediğini söyledi. Yangının seyri gerektirdiğinde çevre illerden hava araçları temin edildiğini belirtti.
Yangınların önlenmesi amacıyla alınan tedbirleri paylaşan Derince, “Yangın sezonu başlamadan önce hedef kitlelerimizi bilgilendirdik. Okullara, köylere ve çobanlara giderek yangın oluşumunu engellemek için neler yapılması gerektiğini aktardık. 23 Haziran itibarıyla ormanlara giriş ve çıkışları yasakladık.” açıklamasında bulundu.
İstanbul’da halkın piknik yapmaması, ateş yakmaması ve çöp atmaması konusunda bilgilendirildiğini belirten Derince, uyarıların çeşitli iletişim kanallarıyla sürdüğünü dile getirdi.
Yangın riski yüksek bölgelerdeki gözetleme sistemlerine dikkat çeken Derince, “İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde 36 gözetleme kameramız bulunuyor. Ayrıca her gün meteorolojik erken uyarı sisteminden veri alıyoruz. 19 yangın gözetleme kulesinin 5’i insansız sistemle çalışıyor. 7/24 ormanlarımızı gözlemliyoruz. Gerekli durumlarda İHA’ların da gözetleme faaliyetlerine dahil olmasını sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yangınlara müdahalede erken hareket etmenin önemine vurgu yapan Derince, Türkiye genelinde yangın gözlem süresinin 2 dakika, müdahale süresinin ise 11 dakika olduğunu söyledi. Yangın anında ekiplerin hızla en yakın bölmeye yönlendirildiğini, yangının büyümesi söz konusu olduğunda durumun kontrol altına alınması için ek destek ekiplerin de dahil edildiğini açıkladı.
Yangınların büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Derince, “Yangını söndürmekle övünmektense, bu yıl ülkemizde hiç yangın çıkmadı demekle övünmek istiyoruz. Yangınların yüzde 90’ı insan hatalarından kaynaklanıyor. Sigara izmaritinin camdan atılması, bahçe temizliği için ateş kullanımı gibi basit hatalar bu duruma yol açıyor.” dedi.
– YANAN BÖLGELERİN YENİDEN AĞAÇLANDIRMASI
Yangın sonrası ağaçlandırma çalışmalarına da değinen Derince, “Yangın söndürüldükten hemen sonra teknik ekibimiz olay yerine gidiyor. Hangi türlerle ağaçlandırma yapılacağına karar veriyoruz. En geç şubat sonu-mart ortasında sahayı ağaçlandırılmış şekilde terk ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Ağaçlandırma sonrası süreci de açıklayan Derince, “Bütün vatandaşlarımızın bilmesini istiyoruz ki, ormanlarımızda yangın sonrası her metrekare boş kalmıyor, ağaçlandırma yapılıyor. Bu fidanlarımıza 5 yıl boyunca büyük bir hassasiyetle bakım yapıyoruz ve kendi geleceklerini güvence altına alıncaya kadar bu ağaçları düzenli bir şekilde kontrol ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
İstanbul Orman Bölge Müdürü Derince, vatandaşlara yangın riski nedeniyle ormanlık alanlarda piknik yapmamaları ya da sadece kontrollü orman parkurlarını seçmeleri gerektiğini hatırlattı. Aşırı sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda ateş yakmanın ciddi risk oluşturduğunu vurgulayan Derince, bu tür davranışlardan kaçınılarak “yeşil vatanın korunabileceği” mesajını verdi.