1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kore Savaşı: 72 Yıldır Süren Çatışma ve Umut

Kore Savaşı: 72 Yıldır Süren Çatışma ve Umut

featured

Dünya genelinde süregelen çatışmalar arasında, İsrail’in Filistin’e uyguladığı soykırım, İran ve Lübnan’a yönelik saldırılar, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Kamboçya-Tayland arasındaki gerilim öne çıkarken, Güney Kore ile Kuzey Kore arasında 1953’te sona eren Kore Savaşı’nın teknik olarak 72 yıldır devam ettiği belirtiliyor. Barış antlaşması imzalanmadığı için iki ülke arasında hâlâ savaş durumu söz konusu.

Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Jeong Yeondoo, bu yıl Kore Savaşı’nın ateşkesle sona ermesinin 72. yıl dönümü dolayısıyla AA muhabirine verdiği demeçte, Kore Yarımadası’nda iki ülkenin teknik olarak hâlâ savaş halinde olduğunu ifade etti. Jeong, Askerden Arındırılmış Bölge (DMZ) hattı boyunca Güney ve Kuzey Kore arasında askeri gerilimin devam ettiğini de dile getirdi.

Büyükelçi Jeong, Güney Kore’nin Kore-ABD ittifakına dayanarak güçlü bir caydırıcılığı sürdürdüğünü belirtti ve Kore Yarımadası’nda barış ile güvenliği sağlamak amacıyla diplomatik çabalarını artırmaya kararlı olduklarını vurguladı.

Jeong, “Hükümetimiz, en sağlam güvenlik şeklinin savaşmaya gerek olmayan bir barış olduğu inancıyla, Kore Yarımadası’nda kalıcı bir barış düzeni inşa etmeyi hedeflemektedir.” dedi. Yönetimi, Güney ile Kuzey Kore arasındaki askeri gerilimi azaltma ve kesintiye uğrayan iletişim kanallarını yeniden açma yönünde çaba sarf ettiklerini belirtti.

İki ülke arasındaki ilişkilerde “düşmanlık” ve “çatışma” yerine “uzlaşı” ve “işbirliği” yaratmak için çaba gösterdiklerini ifade eden Jeong, bu amacın kalıcı bir barış yapısı inşa etme adına önemli olduğunu vurguladı.

Jeong, günümüzde yaşanan Rusya-Ukrayna Savaşı ve Orta Doğu’daki istikrarsızlığın ışığında, Güney Kore’nin “ulusal çıkar öncelikli pragmatik diplomasi” yaklaşımını benimsediğini belirtti. Ayrıca, Güney Kore’nin sağlam Kore-ABD ittifakına dayanarak Kore-ABD-Japonya üçlü işbirliğini güçlendirdiğini ve çevre ülkelerle ilişkilerini geliştirme çabalarına devam ettiğini aktardı.

Büyükelçi, Kuzey Kore’nin saldırgan tutumuna dikkat çekerek, bu ülkenin Rusya’ya silah ve mühimmat tedarik etmesi, uluslararası toplumda endişelerin artmasına yol açtığını vurguladı. Kore Yarımadası ve bölgedeki güvenlik ile barış için Kuzey Kore-Rusya askeri işbirliğinin ciddi tehditler oluşturduğunu kaydetti.

Kore Savaşı’nı kalıcı bir barış düzenine dönüştürmek, Güney Kore’nin uzun süredir sürdürdüğü bir hedef olarak dikkat çekiyor. Jeong, Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung’un bu konudaki kararlılığını açık bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti.

– “KUZEY KORE’NİN MÜZAKERE MASASINA GERİ DÖNMESİ İÇİN DİPLOMATİK ÇABALARI SÜRDÜRECEĞİZ”

Büyükelçi Jeong, Güney Kore’nin barış anlaşması da dahil olmak üzere Kore Yarımadası’nda bir barış düzeni oluşturma müzakerelerini somut adımlarla ilerleteceğini belirtti. Askeri gerilimin azaltılması ve güven inşasının önemli olduğunu vurguladı.

Ayrıca, Güney Kore’nin Kuzey Kore ile diyaloğu yeniden başlatmaya hazır olduğunu yineleyen Jeong, hükümetin Kore-ABD ittifakı çerçevesinde, Kuzey Kore’nin müzakere masasına geri dönmesi için kararlı diplomatik çabalar sürdüreceğini ifade etti. Türkiye’nin Kore Cumhuriyeti’nin Kuzey Kore politikası konusundaki desteklerinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Kore Savaşı: 72 Yıldır Süren Çatışma ve Umut
Yorum Yap
Bizi Takip Edin