1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Enerji Vizyonu: Gelecek İçin Strateji

Türkiye’nin Enerji Vizyonu: Gelecek İçin Strateji

featured

Bakan Bayraktar, İbn Haldun Üniversitesi tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğiyle düzenlenen “Yarınki Türkiye” temalı TercihFest 2025 etkinliğinde gençlerle bir araya geldi.

Etkinlikte, üniversite tercih dönemindeki aday öğrencilere enerji sektörünü anlatan Bayraktar, “Saliselerden yüzyıllara uzanan bir alanda çalışıyoruz. Zamanın en kısa biriminden başlayarak, geleceğe, yüzyılları aşan bir süreç planlama ve yönetme görevindeyiz. Elektrik, doğal gaz ve akaryakıt gibi enerji unsurları, yaşamımızın her anında gereksinim duyduğumuz ve kesintisiz almayı arzuladığımız hizmetlerdir.” şeklinde konuştu.

Dünyada elektrikleşme trendinin hızla ilerlediğini ve haberleşme ile ulaşım gibi pek çok alanın elektrikli hale geldiğini belirten Bayraktar, enerji ihtiyacının gelecekte daha da artacağını vurguladı. Bayraktar, “Yapay zeka ve büyük veri gibi önemli gelişmeler, enerjiye olan ihtiyacımızı artıracak. Dolayısıyla enerji, hayatımızda her zaman vardı, bugün de mevcut ve gelecekte daha da güçlü bir şekilde yer alacak. Meslek seçeceğiniz sektörü değerlendirirken, hangi alanların gelişime açık olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Enerji, buna örnek bir alan” dedi.

Enerji alanını birçok meslek disiplini ile kesişen bir sektör olarak tanımlayan Bayraktar, bu alandaki mühendislik ve teknik unsurların yanı sıra ekonomi, iktisat ve uluslararası ilişkiler gibi boyutlarının da önemli olduğuna dikkat çekti.

– “ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK TÜRKİYE’NİN KADERİ DEĞİL”

Türkiye’nin geleceği açısından enerji güvenliğinin kritik önemine değinen Bayraktar, “Enerji bakanı olarak karşıma çıkan iki önemli sorun var: biri artan enerji talebi, diğeri ise Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı. Enerji güvenliğini sağlamak için bu bağımlılığı sona erdirmemiz şart.” şeklinde ifade etti.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma hedefi doğrultusundaki çalışmalara değinen Bayraktar, “Dışa bağımlılık, Türkiye’nin kaderi değil. Araştırmalar yaparak bu bağımlılığı azaltmayı başaracağız.” dedi.

Sondaj ve sismik arama gemileriyle güçlendirilen teknik kapasiteye vurgu yapan Bayraktar, “Kendi gemilerimizi alarak denizde ve karada arama yapabilen, güçlü bir ekip oluşturduk. Bu sayede doğal gaz ve petrolümüzü arıyoruz. Bu kararlılık, en önemli unsur olarak ön plana çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Bayraktar, yapılan keşiflerin yalnızca bugünü değil, geleceği de şekillendireceğini ifade ederek, “Gençlerimiz ve mühendislerimizin kendilerine güvenerek ‘Evet, bu işi başardık ve daha fazlasını yapabiliriz.’ diyebilmesi son derece değerli. Çünkü bu yaptıklarımız, gelecekte Somali, Libya, Pakistan ve Afrika’da ülkemizin enerji güvenliğine katkı sağlayacak.” dedi.

– “TÜRKİYE 70 YILLIK NÜKLEER HAYALİNE KAVUŞUYOR”

Türkiye’nin enerji vizyonunda nükleer gücün önemli bir yer tutacağını aktaran Bayraktar, “70’li ve 80’li yıllarda birçok kişi nükleer enerji mühendisliği bölümünden mezun oldu ancak hiçbiri nükleer santraller göremeden emekli oldu. Şimdi nükleer konusunda büyük ve somut hedeflerimiz var. Türkiye, 70 yıllık nükleer hayalini gerçeğe dönüştürüyor; Akkuyu’da 4 nükleer reaktör inşaatı sürüyor. Sinop, Trakya ve küçük modüler reaktörlerle Türkiye genelinde 2050’lerde 20 bin megavatlık bir nükleer güce sahip olmayı hedefliyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Nükleer enerjinin yalnızca elektrik üretimi ile sınırlı olmadığını vurgulayan Bayraktar, “Kendi petrolünü, gazını arayan, üreten ve nükleere sahip bir Türkiye, ayrıca kesintisiz enerji arzı sağlayacak.” dedi.

Yenilenebilir enerji potansiyeline de değinen Bayraktar, “Türkiye, aynı zamanda yenilenebilir enerjiden ihtiyaçlarını karşılıyor. Enerjinin her alanı büyümeye açık. Güneşten enerji üretmeye odaklanalım, ama bu panelleri biz üretmeliyiz. Rüzgar türbinlerini de kendi sanayimizde oluşturmalıyız. Gelecekte, kendi kendine yeten bir ülke olabilmek için sizin gibi yetenekli gençlerin bu alanlarda aktif olması gerekiyor.” dedi.

Bayraktar, yer altı zenginliklerinin ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkat çekerek, “Bunları başardığımızda, Türkiye çok daha güçlü, büyük bir ülke olacak. Bölgesinde ve dünyada etkili bir aktör haline gelecektir. Ekonomik gücümüzü ve bağımsızlığımızı sağlayacak alanların başında bunlar geliyor. Bunun için mücadele etmeliyiz.” değerlendirmesini yaptı.

İklim değişikliğiyle mücadelede Türkiye’nin sorumluluklarını yerine getirdiğini belirten Bayraktar, su güvenliği ve kuraklık gibi konuların da öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye’nin Enerji Vizyonu: Gelecek İçin Strateji
Yorum Yap
Bizi Takip Edin