Vera C. Rubin Gözlemevi tarafından elde edilen yeni veriler, “3I/ATLAS” olarak adlandırılan yıldızlararası gizemli cismin boyutunu net bir şekilde ortaya koydu.
Analizler, bu yıldızlararası cismin çapının yaklaşık 11.2 kilometre olduğunu gösteriyor.
BİLİNEN EN BÜYÜK YILDIZLARARASI CİSİM
Gözlemlenen bu cisim, Everest Dağı’ndan bile daha büyük bir yapıya sahip. Böylece, 3I/ATLAS şu ana kadar keşfedilen üç yıldızlararası cisim arasında en büyük olanı olarak kaydediliyor.
Harvard Üniversitesi’nden teorik fizikçi ve kozmolog Profesör Avi Loeb, bu cismin bir uzaylı aracı olabileceği yönünde iddialarda bulundu.
Bununla birlikte, bu görüşe katılmayan bilim insanları da mevcut.
Oxford Üniversitesi’nden astronom Chris Lintott, Live Science’a verdiği demeçte, “Bu cisme yapay olduğunu öne sürmek, bilimsel bir yaklaşım değil, bu tamamen saçmalığın ta kendisidir” ifadelerini kullandı.
Lintott, bu tür spekülasyonların, “bu cismi anlamaya yönelik heyecan verici çalışmalara hakaret” olduğunu da belirtti.
GERİYE DÖNÜK VERİLER TARANDI
Aslında Rubin Gözlemevi, bu kuyrukluyıldızın görüntülerini resmi olarak tanıtmadan önce yakalamıştı.
Cisim, 1 Temmuz’da tanımlandıktan sonra, bilim insanları geriye dönük verileri tarayarak bu gizemli cisme dair daha fazla bilgi toplama çabası içine girdi.
Yeni bir çalışmada, 200’den fazla araştırmacı, kuyrukluyıldızın ana gövdesi olan çekirdeğinin muhtemel boyutunu doğruladılar. Analizler, çekirdeğin yaklaşık 5.6 kilometre yarıçapında olduğunu ortaya koydu.
UZAYLI AVCILARINA KÖTÜ HABER
Araştırmacılar, sadece boyut konusunda değil, aynı zamanda 3I/ATLAS’ın çevresindeki gaz, buz ve toz bulutuna dair detaylar da elde ettiler.
Yapılan görüntülemeler, kuyrukluyıldızın komasında büyük miktarda buz ve toz bulunduğunu gösteriyor.
Bu bilgiler, uzaylı avcıları için üzücü bir realite sunabilir. Zira bu yapı, 3I/ATLAS’ın büyük ihtimalle doğal bir kuyrukluyıldız olduğunu ve dolayısıyla uzaylı bir sonda olmadığını ortaya koyuyor.