Bakan Memişoğlu, Dünya Hepatit Günü vesilesiyle Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen farkındalık etkinliğine katılmak üzere Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ndeydi.
Etkinlikte yaptığı konuşmada, farkındalık oluşturmanın hekimler, hastalar ve genel toplum için son derece önemli olduğunu vurgulayan Memişoğlu, bu tür faaliyetlerin toplumda hastalık hakkında bilinç ve kültür geliştirilmesine katkı sağladığını ifade etti.
Son yıllarda Türkiye’nin yanı sıra dünyanın birçok yerinde de salgın ve bulaşıcı hastalıklarla sınırsız bir mücadele içerisinde olduğunu hatırlatan Memişoğlu, insanlığın geçen yüzyılda bu hastalıklara karşı gösterdiği çabaların büyük bir başarı hikayesine dönüştüğünü belirtti.
1900’lü yılların başlarında bulaşıcı hastalıkların, dünya genelinde en yaygın ölüm sebeplerinden biri olduğunu aktaran Memişoğlu, günümüzde ise bu hastalıkların özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha düşük sıralarda yer aldığını söyledi.
Türkiye’de bulaşıcı hastalıkların azalmasındaki en büyük nedenin aşılar olduğunu belirten Memişoğlu, şu açıklamaları yaptı:
“Hepatit aşılarının 1998 ve 2012 yıllarında çocuklarımıza ücretsiz olarak sunulması, bu hastalığın azalmasında aşıların kritik rol oynadığını gösteriyor. 2000’li yılların başında 5 yaş altındaki çocuklar arasında akut hepatit vakalarının sayısı yüzleri aşıyorken, bugün bu sayı 5’in altına düştü. Bu tür bulaşıcı hastalıklarla mücadelede sağlıkçıların yanı sıra toplumun da birlikte hareket etmesi önemlidir. Aşıların çocuklardan esirgenmemesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Çünkü hepatit sinsi bir hastalıktır ve bulaşma risklerini hepimiz biliyoruz. Hijyen, yaşam kalitesi, kan ve kan ürünleri kullanımı gibi pek çok faktörden etkilenmektedir.”
Hepatit hastalığının bulaşma risklerinin şu anda en alt seviyelere indirildiğini belirten Memişoğlu, toplumun salgın hastalıklarla mücadelede aktif bir rol oynaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Memişoğlu, “20-30 yıl önce kronikleşen C ve D grubu hepatitlerin tedavi edilebilir hale geldiğini bilmeliyiz. Küçük yaşta aşılanmanın yanı sıra, kronik hepatit hastalığı olan bireylerin tedavi edilmesi ve bulaşmanın önlenmesi, Türkiye’nin bu hastalıktan kurtulması için kritik önemdedir. 2018-2024 yılları arasında uygulanan eylem planının devamı olan yeni plan ile hepatit hastalığı tamamen ortadan kaldırılacak ve toplumda ender görülen bir hastalık haline dönüşecektir. Özellikle el yıkama alışkanlığı ve hijyenin yaygınlaşması, hastalıkla mücadelede büyük bir avantaj sunacaktır.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin dünya genelinde örnek gösterilen bir sağlık sistemi olduğunu kaydeden Memişoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde “koruyan, geliştiren ve üreten sağlık sistemi” şeklinde nitelendirilen “Sağlıklı Türkiye” modelinin hayata geçirildiğini hatırlattı.
Hastalanmadan sağlık korumanın önemine de dikkat çeken Memişoğlu, “Koruyuculuk, bireylerin bedenine dikkat etmeleri ve bu konuda bilinç oluşturmaları anlamına gelir. Sağlıkçıların bu konuda ne kadar çok şey söylemesi önemli değil; toplumun da buna uyum sağlaması ve destek vermesi gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.
Toplumun sadece sağlık hizmetine erişmesini beklemediklerini, aynı zamanda toplumun ayağına gidip sağlık kültürü ve sağlığını nasıl koruyacağını öğretmeyi amaçladıklarını belirten Memişoğlu, Türkiye’nin sağlıklı bir toplum haline gelmesi gerektiğini ifade etti.
Memişoğlu, “Sağlık hizmeti sunabilirsiniz ancak toplumunuz eğer sağlıksız alışkanlıklar devam ediyorsa, sağlıklı bir toplum olmanız mümkün değildir. Hedefimiz, sağlık hizmetleri alanında olduğu gibi, sağlıklı bir toplum oluşturmak için de çaba göstermektir.” dedi.
Sağlık Bakanı Memişoğlu, hepatitin görülme sıklığının azalmasında katkıda bulunan tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti.