1. Haberler
  2. Gündem
  3. İBB’de ödemenin sırrı: Zorbalık ve yolsuzluk!

İBB’de ödemenin sırrı: Zorbalık ve yolsuzluk!

featured

İSFALT Genel Müdürü Burak Korzay, suç örgütüne yönelik soruşturma çerçevesinde tutuklamalarının ardından etkin pişmanlık hükümlerinden faydalarak tahliye olmuştu. Korzay, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyonu Başkanı Ertan Yıldız tarafından, firmaların hak ediş ödemelerini almak için baskı altına alındığını öne sürdü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Aktaş’ın liderliğini üstlendiği iddia edilen suç örgütüne yönelik soruşturmasına devam etmekte.

Burak Korzay, 10 Temmuz’daki ifadesinde İSFALT’ın asfalt üretimi ve madencilik alanlarında faaliyet gösterdiğini belirtti. Şirketin nakit akışında problemler yaşadığını dile getiren Korzay, şu bilgileri paylaştı:

“İBB, ayın son haftası nakit para dağılım toplantıları yapıyordu. Bu toplantıya İBB Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Ufuk Karakaya (şüpheli) başkanlık ediyordu. Katılımcılar arasında iştirakler grup başkanları, İETT genel müdürü ve mali işler daire başkanı yer alıyordu. Toplantılarda, İBB’ye gelecek paranın dördüncü kanala dağıtımı planlanıyordu. Ancak, talep ettiğimiz rakamlar her ay düşüş gösterdi. İSFALT’ı yönettiğim için bu durumdan çok rahatsızdım. Şirket maddi zorluklar yaşamaya başladı, vergi ve SGK borçlarımızı ödemekte zorlanıyorduk. İhalelere bile giremiyorduk. Karakaya ile bunu paylaştığımda, ‘Yukarıdan gelen bir talimat var, bununla bir şey yapamam’ yanıtını aldı. Kendisi iyi bir bürokrattır ama Fatih Keleş’in (İBB Spor Kulübü Başkanı/şüpheli) üzerindeki baskılar sonucunda işini düzgün yapamamaktaydı.”

Korzay, iştiraklere yapılmayan ödemelerin piyasaya gittiğini, İBB’nin gerçek anlamda bir bütçesi olmamasına rağmen yeni ihaleler için onay verdiğini, kaynağı olmayan paraların harcama için ihale süreçlerine sokulduğunu iddia etti. İhalelerin sadece genel sekreterin değil, Keleş’in onayına da gittiğini ifade eden Korzay, Keleş’in kendisiyle iyi ilişkilerinin olmaması nedeniyle ihalelere çıkmadan önce satın alma müdürü R.U.’dan bilgi talep ettiğini belirtti. R.U’nun tanık olarak çağrılması halinde bildiklerini anlatacağını savundu.

– İŞ İNSANLARININ ÖDEME YAPMAK İÇİN ZORLANDIĞI İDDİASI

Burak Korzay, “Ertan Yıldız’dan iş insanlarını sıkıştırmak amacıyla ödemelerin zorlaştırıldığını duydum. Aziz İhsan Aktaş meselesiyle ilgili olarak Aktaş’ın, İSFALT’a araç kiralayan Bilginay adlı firmanın sahibi olduğunu biliyorum. Bu firma, İSFALT’a araç kiralama ihalesi almıştı ve sıklıkla ödemeler için ziyarette bulunuyordu.” ifadesini kullandı.

Aktaş’ın 2023 yılının sonlarına doğru İSFALT’a yaptığı ziyarette, kendisini Yıldız ile tanıştırmak istediğini ve bu görüşme için Yıldız’ın asistanından randevu almaya çalıştığını iddia eden Korzay, Yıldız’ın ilk etapta bu randevuyu kabul etmediğini öne sürdü ve şöyle devam etti:

“Ertan Yıldız’ı arayarak Aktaş’ın kendisiyle görüşmek istediğini ilettim. Bunun üzerine Yıldız bana, ‘Sistem var, o ismi bilir, oraya 30 milyon lira göndermeden parasını ödemezler’ dedi. Ben de buna tepki göstererek, ‘Bunlar delirmiş, bu nasıl iş?’ dedim. Yıldız, ‘Sen sistemi ilk defa mı duyuyorsun?’ diye sordu. Ben de bunu duymadığımı söyleyince, ‘Seçim öncesi kampanya için bütçe lazım.’ dedi. Ardından ‘Aktaş için zorlama, vermiyorsa diğer taraftan çözsün.’ dedi. Bunun üzerine ben de Aziz İhsan Aktaş’ı arayarak durumun böyle olduğunu ilettim ve bu 30 milyon lirayı vermemesini önerdim.”

Korzay, Aktaş’ın ödemeye yönelik bir çantayı Kilyos’taki bir otele bıraktığını ve HTS kayıtlarının bu durumu göstereceğini savundu.

– “AKTAŞ’IN BAKİ AYDÖNER’E 100 BİN DOLAR VERDİĞİNİ KENDİSINDEN DUYDUM”

Korzay, 21 Temmuz’da ikinci ifadesinde bazı ek bilgiler vermek istedi. Aktaş’ın alacaklarının karşılığı olarak İETT’ye ödediği 30 milyon liralık meblağı aktaran Korzay, “Aktaş’ın Baki Aydöner’e (şüpheli) 100 bin dolar verdiğini kendisinden duydum. Beni Baki’yle tanıştırması konusunda ısrar ediyordu. İlk görüşmemiz Anadolu Yakası’nda bir restoranda oldu, ikincisi Etiler’de gerçekleşti. Bu görüşmeden bir gün sonra Aktaş’ın Baki’nin arabasına hediye bıraktığını söyledi.” dedi.

Korzay, ihalelerde gizli kalması gereken bilgilerin sızdırılmasından şüphelendiğini belirtti. Aktaş’ın İSFALT’tan aldığı asfalt işinde bazı ihalelerin puanlamasını gerçekleştiren İsmail Güven ile iletişimde olduğunu ve mesajlaşmalar yaptığını öne sürdü. Korzay, “Aktaş asfalt işinden anlamayan biridir. İlk girdiği ihaleler de bu ihalelerdir, bu sebepten ihaleyi kazanma durumu garip. Mutlu, puanlama sistemine vakıf olup bunu Aktaş ile paylaşmış olabilir.” diyerek düşündüklerini aktardı.

– “KAYNAĞI OLMADAN İHALEYE ÇIKACAK İŞLERİ FATİH KELEŞ HIZLANDIRIRDI”

Korzay, Baki Aydöner’in İSFALT üzerinde etkisi olmadığını vurguladı. “Tuzla Belediyesinin ihalesi konusunda benimle iletişime geçti ancak bu teklifi kabul etmedim. İhalelerde firmalardan Fatih Keleş aracılığıyla para alındığını duyuyorum. İhalelerin şartnameleri Arif Gürkan Alpay’ın (İBB Genel Sekreter Yardımcısı – şüpheli) talimatıyla hazırlanıyordu. İSFALT bu şartnamelerle ihaleye giriyordu. Fatih Keleş, ihaleye çıkacak işlerin ve bütçenin bilgilerini öğreniyordu fakat kendisiyle yaklaşık maliyetler paylaşılmıyordu. İhale evraklarının incelenmesi durumunda, yönetim kurulu kararının arkasında İYA’nın mührünü görmek mümkündür. Ertan Yıldız’ın bilgisi olmadan hiçbir ihale gerçekleşemez.” şeklinde belirtti.

Korzay, İBB tarafından yapılan ihalelerde, kaynağı kesinlikle belirlenmemiş işlerin hızla ihaleye açıldığını ve Keleş’in firmalar üzerinde baskı kurarak ödemelerin zor hale geldiğini öne sürdü. “İSFALT’ın ihalelerinde, sadece başında Keleş’in olduğu bir sistem bulunduğunu ve firmalara daha fazla iş verilerek İBB’nin ihalelerine yönlendirildiğini gördüm.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

İBB’de ödemenin sırrı: Zorbalık ve yolsuzluk!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin