İran Meclisi, Avrupa ülkeleri tarafından Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının yeniden yürürlüğe girmesi halinde, 1970 yılında katıldığı Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’ndan (NPT) çekilmeyi öngören bir yasa taslağı hazırlıyor.
Meclis’in Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızai, dün gerçekleştirilen oturumda, BM yaptırımlarının geri getirilmesi olasılığının sonuçları üzerinde durulduğunu bildirdi.
Rızai, komisyon üyelerinin büyük çoğunluğunun, tetik mekanizmasının uygulanması durumunda İran hükümetinin NPT’den çekilmesini gerektirecek bir yasa tasarısının Meclis’e sunulmasını önerdiğini ifade etti.
Tasarı, Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu’nda görüşüldü ve üzerinde çalışmalar devam etmekte. “TETİK MEKANİZMASI”
14 Temmuz 2015’te İran, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile, yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer faaliyetlerinin sınırlandırıldığı bir anlaşma imzalamıştı.
Ancak ABD, 2018 yılında bu anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek, İran’a yönelik yaptırımları tekrar uygulamaya koymuştu.
İran, Avrupa ülkelerinden ABD’nin yaptırımlarını telafi edecek önlemler almasını talep etmiş ancak Avrupa tarafı bu konuda adım atamamıştı. Bunun üzerine İran, anlaşmadaki taahhütlerini bir yıl sonra kademeli olarak askıya almaya başladı ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yöneldi.
Öte yandan, İran, İngiltere, Fransa ve Almanya temsilcileri 25 Temmuz’da İstanbul’da bir araya gelerek yapılan görüşmelerin sürdürülmesi konusunda uzlaştılar.
İranlı yetkililer, BM yaptırımlarının yeniden yürürlüğe girmesi durumunda, 1970’ten beri üye oldukları NPT’yi yeniden değerlendireceklerini açıkladı.