Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Bu yılki toplantımızda da kamu çalışanlarımız ve kamudan emekli olan vatandaşlarımız için çeşitli kazanımlara tanıklık edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Işıkhan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım ile konfederasyonlara bağlı sendika başkanlarının katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’ne yönelik hazırlık toplantısına başkanlık etti.
Yapılan konuşmada, 1 Ağustos’tan itibaren başlayacak olan görüşmelere ilişkin olarak, her dönem olduğu gibi memur ve emeklilerin mali ve sosyal haklarına dair birçok konunun sosyal diyalog çerçevesinde istişare edileceği belirtildi.
Işıkhan, geçmişte Kamu İşveren Heyeti ve Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti aracılığıyla elde edilen kazanımlara atıfta bulunarak, “Bu yılki toplantımızda da kamu çalışanlarımız ve kamudan emekli olan vatandaşlarımız için çeşitli kazanımlara tanıklık edeceğiz.” dedi.
Bakan Işıkhan, Bakanlık olarak sosyal paydaşlarla sürekli diyalog halinde olduklarını ve yaşanan her fırsatta bir araya geldiklerinin altını çizdi. 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri kapsamında kamu görevlilerine yönelik çeşitli kazanımlar elde edildiğini hatırlatan Işıkhan, “Enflasyon farkı dâhil olmak üzere bu dönemde kamu görevlilerimize kümülatif olarak yüzde 130 oranında artış sağladık. 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşı, 2025’te 50 bin 503 liraya ulaştı.” diyerek reel olarak elde edilen artışı vurguladı.
İkramiyelerin yıl boyunca dört kez değil, aylık ödeme şeklinde yapılacağını açıklayan Işıkhan, “Teknik hizmetler ve sağlık hizmetleri sınıfı personeli ile avukat, müdür ve müdür yardımcıları gibi birçok kamu çalışanının maaşlarında iyileştirmeler gerçekleştirdik.” ifadesini kullandı. Eğitim öğretim ödeneğinde ve fazla mesai ücretlerinde yapılan önemli artışlardan da söz etti. Ayrıca, kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi gibi önemli adımlara da değindi.
Bakan Işıkhan, 2025 itibarıyla toplam sendikalaşma oranlarına ilişkin bilgi verirken, sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının 3 milyona, sendikalı kamu görevlisi sayısının ise 2,3 milyona ulaşacağını belirtti. 2002’de yüzde 47,95 olan sendikalaşma oranının bugün yüzde 76,88’e yükseldiğinin aşikâr olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, AK Parti hükümetlerinin kamu görevlileri sendikacılığında önemli değişiklikler yaptığını vurgulayan Işıkhan, sosyal devlet anlayışına sahip bir kurum olarak çalışmalara devam edeceklerini bildirdi.
Engelli, şehit yakını ve gazi gibi özel grupların kamuda istihdamı için atılan adımların da altını çizen Bakan Işıkhan, kamu personel mevzuatında yapılan düzenlemeler ile çalışanların refahının artırılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Son olarak, Cumhurbaşkanı’nın liderliğindeki Türkiye Yüzyılı vizyonu ile emeğin ve emekçinin sesi olmaya devam edeceklerini dile getirdi.