1. Haberler
  2. Dünya
  3. Lama Antikorlarıyla Şizofreniye Yeni Umut!

Lama Antikorlarıyla Şizofreniye Yeni Umut!

featured

Fransız bilim insanları, lama antikorlarının şizofreni belirtilerini hafifletme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu. Bu buluş, zihinsel sağlık sorunlarının tedavisinde önemli gelişmelere kapı aralayabilir.

Yeni bir araştırma, lamaların şizofreni tedavisinde yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Şizofreni, bireylerde gerçekliğin anormal bir biçimde algılanmasına yol açan ciddi bir beyin hastalığıdır. Ancak, Güney Amerika kökenli bu evcilleştirilmiş hayvan türü, tedavi süreçlerine katkı sunma potansiyeli taşıyor. Fransız bilim insanları, bu hafta yaptıkları açıklamada, bağışıklık sistemini destekleyen proteinlerin bir türü olan lama antikorlarını kullanarak “nanobody” adı verilen antikorun küçük bir parçasını tasarladıklarını bildirdi. Bu nanobody, beyindeki sinirsel aktiviteyi düzenleyen bir nörotransmitteri harekete geçirebiliyor. Nörotransmitterler, sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan kimyasal moleküllerdir.

COVİD VE SARS’TA DA ETKİLİ OLMUŞ Geç geçmişte yapılan çalışmalar, lama antikorlarının Covid-19 ve diğer SARS benzeri virüslerle mücadelede de etkili olduğunu göstermiştir. Fonksiyonel Genomik Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, bu molekülü damardan veya kas yoluyla enjekte ettiklerinde, molekülün kan-beyin bariyerini aşarak beyin reseptörlerine ulaşabildiğini belirledi. Bu bariyer, beyni zararlı maddelere karşı koruyan yoğun bir hücre tabakasıdır.

FARELER ÜZERİNDE İKİ AYRI TEST Araştırmacılar, fareler üzerinde gerçekleştirdikleri iki farklı deneyde nanobody’lerin etkisini gözlemlediler. Bu incelemeler sonucunda, gözlemlenen bilişsel bozuklukların önemli ölçüde düzeldiği saptandı. Sadece tek bir enjeksiyonla bilişsel işlevlerde iyileşmeler yaşandığı ve bu etkinin bir hafta boyunca sürdüğü bildirildi. Şimdi, bu bulguların şizofreni tedavisinde yeni bir yol sunup sunmayacağını araştırmak amacıyla klinik çalışmaların yapılması için hazırlıklara başlanacak.

ŞİZOFRENİ HASTALIĞI NASIL OLUŞUR? Kronik bir hastalık olan şizofreninin kesin nedenleri henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Dünya Sağlık Örgütü, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi nedeniyle bu hastalığın gelişiminde rol oynayabileceğini ifade ediyor. Şizofreninin prevalansını doğru bir şekilde ölçmek zordur. Bu hastalık her yaşta ortaya çıkabilir, ancak genellikle 16 ile 30 yaş arasında teşhis edilir. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Şizofreninin kesin bir tedavisi bulunmasa da, antipsikotik ilaçlar, terapi ve kişisel baş etme stratejileri ile yönetilebilir. Ulusal Ruh Sağlığı İttifakı bu bilgileri paylaşmakta ve araştırmanın yazarları ise mevcut tedavi yöntemlerine yeni bir seçenek eklemeyi hedeflemektedir.

Lama Antikorlarıyla Şizofreniye Yeni Umut!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin