Ege Bölgesi’nin bereketli topraklarında yetiştirilen ve güneşte kurutulan domatesler, yapılan işlemlerin ardından başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Ege İhracatçı Birlikleri’nden elde edilen verilere göre, Türkiye bu yılın ocak-haziran döneminde 93 farklı ülkeye toplamda 31 bin 589 ton kurutulmuş domates gönderdi.
Söz konusu ihracattan 95 milyon 85 bin dolar gelir elde edildi.
Kurutulmuş domates ihracatında lider konumda olan ABD, 22 milyon 671 bin dolar ile ilk sırayı alırken, onu 14 milyon 491 bin dolar ile İtalya ve 10 milyon 899 bin dolar ile İngiltere izliyor.
Avrupa ve ABD pazarlarında kurutulmuş domatesler, genellikle makarna, pizza, salata ve hamburger gibi yiyeceklerin yanı sıra birçok farklı mutfak uygulamasında tercih ediliyor.
Kavurucu Sıcaklarda Çalışma Hayatı
İzmir’in verimli topraklarından gelen domateslerin ihracat yolculuğu, kavurucu güneş altında zorlu çalışmalarla başlıyor. Kurutulmuş domates sektörünün merkezlerinden biri olan Torbalı’da, nisan ayında ekilen domatesler, temmuz ayında hasat ediliyor ve tarlalardan kamyon ya da traktörlerle toplanarak sergi alanlarına taşınıyor.
Domatesler, sergi alanında kükürt veya tuz ile işlem gördükten sonra bir hafta boyunca güneş altında kurutulmaya bırakılıyor. Güneşin ilk ışıklarıyla birlikte işçiler, çadırlardan çıkarak işlerine başlıyor ve toprak zemin üzerine serilmiş beyaz örtüyle kaplı alanlara giriyor. Zamanla yarışan bu işçiler, her biri günlük yaklaşık 150 kasalık domatesi kesmeye gayret gösteriyor.
[kuru domates-aa]
Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, sezonun başlamasıyla birlikte Torbalı Ovası’nın kırmızıya dönüştüğünü belirtti. Coğrafi işaretli kuru domatese olan ilginin kendilerini sevindirdiğini ifade eden Olgun, şunları söyledi:
“Yaş domatesi işleyip kuruttuğumuzda 10 katlık bir katma değer elde ediyoruz. Türkiye’de kurutulmuş domatese karşı genel olarak bir ilgi yok ama son yıllarda aldığımız coğrafi işaretle birlikte bu ürünün vurgusu arttı. Dünya genelinde Torbalı’nın kuru domatesine olan talep oldukça yüksek; şu an yaklaşık 100 ülkeye ihracat yapıyoruz ve bu yıl talep patlaması yaşanıyor.”