Dünya genelinde ABD’nin gümrük tarifelerinin ekonomik etkilerine dair belirsizlikler devam ederken, ABD yönetiminin ticaret alanındaki yeni anlaşmaları umutları artırdı.
ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği (AB) ile yürütülen ticaret anlaşması görüşmelerinin sona erdiğini ve AB ürünlerine yüzde 15 tarife uygulayacaklarını duyurdu.
Trump, AB ile yapılan ticaret anlaşmasının çerçevesinin belirlendiğini ifade ederek, “AB, ABD’den 750 milyar dolarlık enerji ürünü almayı kabul etti. Ayrıca, AB’nin ABD’de 600 milyar dolardan fazla yatırım yapacağı bilgisini de paylaştı.” dedi.
AB ülkelerinin ABD ürünlerine herhangi bir gümrük tarifesi uygulanmaması yönündeki kararında Trump, bu ülkelerin pazarlarının ABD ürünlerine tamamen açılacağını belirtti.
Trump, AB ülkelerinin ABD’den önemli miktarda askeri mühimmat alımında da bulunacağını ve bu alımın değerinin “yüz milyarlarca dolar” olacağını ifade etti.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile gerçekleştirdiği görüşmede anlaşmanın detaylarını anlatan Trump, “ABD, AB’nin otomobil ve diğer ürünlerine yüzde 15 doğrudan gümrük tarifesi uygulayacak. Bu anlaşmadan son derece memnunum. Bence bu, şimdiye kadar varılan en büyük ticaret anlaşması.” şeklinde konuştu.
Göreve geldiği günden bugüne kadar Trump, AB ülkelerinden çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 50, otomotiv sektörüne yüzde 25 ve diğer ürünlere de yüzde 10 gümrük vergisi uygulamıştı.
Geçtiğimiz hafta Trump, Japonya’nın da ABD’ye yüzde 15 gümrük vergisi ödeyeceğini açıklamıştı.
Japonya’nın ardından Filipinler ve Endonezya ile yeni anlaşmaların yapılacağı ve ABD ile Çin yetkililerinin Stockholm’de bir araya geleceğine dair haberlerin, küresel piyasalardaki risk iştahını artırdığı gözlemlendi.
Ticaret anlaşmalarına dair daha önce öngörülen “çok kötü sonuçlar” yerine mollify edilen olumsuz beklentilerin piyasalarda iyimserlik yaratmasına yol açtığı belirtildi.
Makroekonomik veriler açısından, ABD’de dayanıklı mal siparişleri haziran ayında yüzde 9,3’lük bir düşüşle beklentilerin altında kaldı.
Analistler, bu hafta yapılacak olan Federal Rezerv’in (Fed) faiz kararının piyasalardaki en önemli gelişmelerden biri olacağını belirtiyor. Bankanın, tarifelerin enflasyon üzerindeki etkilerini gözlemlemeye devam edeceği ve faiz oranlarında bir değişiklik yapmasının beklenmediği ifade ediliyor.
Ayrıca, ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve büyüme verilerinin, ekonomik durum hakkında daha fazla bilgi vereceği öngörülüyor.
Analistler, gelecek ay düzenlenecek Jackson Hole toplantısında Fed yetkililerinin bankanın gelecekteki yönelimi hakkında daha fazla ipucu verebileceğini aktardı.
Tüm bu gelişmelerin ışığında, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,439 seviyelerinde, dolar endeksi ise yatay bir seyirle 97,60’ta bulunuyor.
Azalan ticaret gerilimleriyle birlikte, 3 bin 324 dolara kadar gerileyen altının ons fiyatı ardından yükselişe geçti ve önceki kapanışa göre yüzde 0,3 artışla 3 bin 341 dolara çıktı.
Brent petrolün varil fiyatı da ticaret görüşmelerine dair olumlu haberlerle birlikte yüzde 0,5 artışla 67,9 dolardan işlem görüyor.
Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,47, S&P 500 endeksi yüzde 0,40 ve Nasdaq endeksi ise yüzde 0,24 değer kazanırken, ABD’de endeks vadeli kontratlar da güne pozitif bir başlangıç yaptı.
Avrupa’da endeks vadeli kontratlar haftaya pozitif başladı
ABD ile AB arasında sağlanan ticaret anlaşmasının ardından bugün Avrupa borsalarında pozitif bir görünüm bekleniyor.
Analistler, ABD ve AB arasındaki ticaret anlaşmasının Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politikaları üzerindeki belirsizlikleri azaltabileceğini ifade etti.
Cuma günü İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20 gerilerken, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,32 düştü. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,31 değer kazandı.
Bu hafta Asya piyasalarının odağında BoJ’un faiz kararı olacak
Asya borsalarında ise ABD ve Çin arasındaki görüşmelerden gelecek olan detaylar öncesinde temkinli bir seyir göze çarpıyor.
Analistler, görüşmelere dair olumlu hava bulunsa da detayların netleşmemesinin Asya piyasalarındaki risk iştahını azalttığını belirtmektedir.
Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) politika faizini sabit bırakması beklenirken, geçtiğimiz hafta ABD ile Japonya arasında gerçekleştirilen ticaret anlaşmasının daha az karamsar bir görünüm sunacağı öngörülüyor.
Bölgeden gelen verilere göre, Çin’de haziran ayında sanayi karlarının yüzde 1,1 azaldığı belirtiliyor. Bu durum, zayıf iç talep ve devam eden küresel ticaret belirsizliklerinin deflasyon riski üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.
Tüm bu gelişmelerle birlikte, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,2 düşerken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,4 artış gösterdi. Güney Kore’de Kospi endeksinde ise yatay bir seyir söz konusu.
Yurt içinde kredi derecelendirme kuruluşlarının not kararlarının etkileri takip edilecek
Cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,43 değer kaybıyla 10.642,60 puandan kapattı.
Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı ağustos vadeli kontratlar, cuma akşam seansında normal kapanışa göre yüzde 0,03 artışla 12.206,00 puanda işlem gördü.
Dolar/TL, Cuma günü yüzde 0,2 düşüşle 40,5734’ten kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yüzde 0,1 azalarak 40,5460’tan işlem gördü.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B1″den “Ba3” seviyesine yükseltirken, not görünümünü de “durağan” olarak belirledi. Fitch Ratings ise Türkiye’nin kredi notunu “BB-“, görünümünü ise “durağan” olarak teyit etmiş durumda.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesi hakkında, “Ekonomimiz, yurt içi ve yurt dışı belirsizlikler ile zorlukların üstesinden gelerek olumlu bir döngüye girdi. Bu not artışı, süreci başarıyla yönettiğimizi ve ekonomimizin dayanıklılığını teyit ediyor.” ifadelerini kullandı.
Analistler, gün içerisinde yurt içinde sektörel enflasyon beklentilerinin ve yurt dışında ABD’de Dallas Fed imalat sanayi endeksinin takip edileceğini belirtirken, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 10.500 ve 10.400 seviyelerinin destek, 10.700 ve 10.800 puanlarının ise direnç konumunda olduğunu belirtti.