Yapılan araştırmalar, daha az yan etki ile meme kanseri hücrelerini hedef alıp yok eden yeni bir tedavi yöntemi üzerinde çalışıldığını ortaya koyuyor. Bu yenilikçi tedavi, ışığa duyarlı kimyasal bileşiklerle kanser hücrelerine müdahale etmeyi amaçlıyor.
Michigan Eyalet Üniversitesi’nden bir araştırma grubu, agresif meme kanserini hedef alan “akıllı bomba” isimli yeni bir tedavi metodu geliştirmek için Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bilim insanlarıyla iş birliği yapıyor.
Bu iş birliği sonucunda, “siyanin-karboran tuzları” olarak bilinen, ışığa duyarlı yeni bileşikler üzerinde çalışılıyor.
FARELER ÜZERİNDE BAŞARILI SONUÇLAR ALINDI Bu bileşikler, fotodinamik terapinin (PDT) bir parçası olarak kullanılırken, fareler üzerindeki denemelerde minimal yan etkilerle meme kanseri tümörlerini yok etme potansiyeli gösteriyor.
Fotodinamik terapi (PDT) sürecinde, ışığa duyarlı bileşikler vücuda enjekte ediliyor ve bu maddeler kanser hücrelerinde birikiyor. Ardından, vücuda uygulanan yakın kızılötesi ışık sayesinde bu bileşikler aktive edilerek kanser hücrelerini etkisiz hale getiriyor. Bu işlem sırasında sağlıklı hücreler ise zarar görmüyor.
AKILLI BOMBA GİBİ DAVRANAN BİLEŞİKLER İnsan gözüyle görülemeyen kızılötesi ışık, vücudun derinliklerine ulaşarak sağlıklı hücreleri korurken kanser hücrelerini hedef alan bu “akıllı” bileşikleri aktive edebilir. Yeni bileşiklerin yalnızca kanser hücrelerinde birikmesi, tedavi sonrası hastaların ışığa karşı hassasiyet yaşamalarının önüne geçiyor.