19. yüzyılda yaşamış olan Osmanlı ressamı Osman Hamdi Bey’in “Kahve Hazırlanıyor” adlı tablosu, Londra’da gerçekleştirilen bir müzayedede 1,3 milyon dolara alıcı buldu.
Geçtiğimiz günlerde yeniden keşfedilen bu eser, 19. yüzyıl Osmanlı sanatına ilgi duyan koleksiyonerlerin dikkatini çekerek, müzayedede 1 milyon sterlin (yaklaşık 1,3 milyon dolar) karşılığında satıldı.
1881 tarihli “Kahve Hazırlanıyor” tablosu, Avrupa’da özel koleksiyonlarda 100 yılı aşkın bir süre kalmıştı. Resim, yalnızca ünlü fotoğrafçılar Jean Pascal Sebah ve Policarpe Joaillier tarafından çekilen siyah-beyaz bir fotoğrafla biliniyordu.
Müzayedede, 50 eser arasında en yüksek fiyatla satılan bu tablo, isimsiz bir alıcı tarafından telefonla teklif verilerek satın alındı.
ESERİN HİKAYESİ
Kıymetli tablo, ilk olarak 1910 civarında Gürcistanlı sanat koleksiyoncusu Prens Sadiq Yadigarov tarafından edinildi. Ardından, oğlu Archil’in mülkiyetine geçti ve daha sonra 1930’larda Viyana’da Archil’le akraba olan özel bir koleksiyoncunun eline geçti; 2008 yılına kadar burada kaldı.
Yakın bir zaman öncesine kadar, başka bir Avusturyalı özel koleksiyonda tutulmuştu. Zengin çinili ve sütunlu bir iç mekanda, büyük ihtimalle İstanbul’daki Topkapı Sarayı’ndaki hayali bir haremde tasvir edilen tablo, iki genç kadının ritüel bir kahve hazırlama anını gözler önüne seriyor.
Resmin ortamı kurgusal olsa da, Sotheby’s kataloğunda yer alan “görkemli ve mücevher benzeri bir lüks izlenimi” yaratan ayrıntılarla dikkat çekici bir özenle oluşturulmuş.
OSMAN HAMDİ BEY KİMDİR?
Osman Hamdi Bey, seçkin bir Osmanlı ailesinden gelmekte olup, 1860’ların başında hukuk eğitimi almak amacıyla Paris’e gönderilmiştir. Ancak burada resim ve arkeoloji alanlarında kendini geliştirerek sanat hayatına yön vermiştir.
Doğulu konuları Batılı sanat tekniğiyle harmanlayarak işleyen Hamdi Bey, sadece 19. yüzyılda Oryantalist sanatın büyüyen pazarına cevap vermekle kalmamış, Müslüman kültürüne dair derin anlayışını Osmanlı yaşamının zarif ve saygılı tasvirlerini yaratmada kullanmıştır.